"EU nije tražila od nas ukidanje zakona, već primenu" 1Foto:FoNetEU

U vrhu vlasti odbijaju da komentarišu izjave Mira Kovača, šefa hrvatske diplomatije, da Hrvatska može da blokira Srbiju u pristupnim pregovorima o članstvu u EU u poglavlju 23 ako primeni zakon o jurisdikciji.

Oni ističu da ih ne zanimaju stavovi da susedna država može da blokira „našu zemlju kad god im padne na pamet“.

Kovač je rekao da ako Srbija prema hrvatskim ratnim veteranima počne da primenjuje zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine, blokada Hrvatske može odmah da usledi. Nakon sastanka sa hrvatskim ministrom za ratne veterane Tomom Medvedom i predstavnicima udruženja ratnih veterana, Kovač je istakao da „Srbija na putu prema EU neće moći da primenjuje taj zakon, a moraće da sarađuje i u otkrivanju nestalih i njihovih posmrtnih ostataka“.

– Što se toga tiče, Srbija će morati da razmenjuje informacije sa hrvatskim državnim organima i žrtvama rata omogućiti pristup pravosuđu, to jest pravdi – rekao je Kovač. Dodao je da će „žrtve rata imati pravo na odštetu, a da će Srbija imati obavezu da sve odluke Suda u Hagu poštuje i primenjuje“.

Na pitanje novinara može li Hrvatska da spreči Srbiju u podizanju optužnica protiv hrvatskih državljana, Kovač je odgovorio da postoji bilateralni način i bilo bi najbolje da se to tako reši. „Isto tako, postoji i evropski okvir, vladavina prava je temeljno načelo funkcionisanja EU. Sada je obaveza Srbije da se taj njihov zakon ne primenjuje na Hrvatsku i ta obaveza je ušla u pregovarački okvir“, rekao je Kovač i dodao da će „Srbija, ako želi da napreduje prema EU, to morati da primenjuje i moraće taj kriterijum da poštuje“.

U vrhu vlasti za Danas odbijaju da komentarišu ovakve stavove, rečima da hrvatski zahtevi nisu ugrađeni u pregovarački okvir.

– Nemamo komentar na pretnje da će nas blokirati kad god im padne na pamet. To nije odgovoran pristup. Međutim, saglasni smo da bilateralna pitanja treba bilateralno rešavati. Srbija od samog početka na tome insistira – ističu sagovornici Danasa.

Na pitanje da li za to postoje načini, odnosno da li Srbija neće primenjivati zakon o jurisdikciji, ili će ga promeniti, sagovornici Danasa odgovaraju odrečno.

– Kako da ne primenjujemo naš zakon? Pa, osnova evropskih integracija je primena zakona. Od Srbije se nije tražilo ukidanje tog zakona – ističu u vrhu vlasti za naš list.

Kako su za Danas najavili, polemika oko toga da li su hrvatski zahtevi ušli u pregovarački okvir Srbije i Evropske unije, prestaće čim Srbiji i zvanično budu otvorena poglavlja 23 i 24, u ponedeljak na Međuvladinoj konferenciji.

– Tamo će sve pisati, taj dokument će biti javan, pa će svi moći da vide šta tamo tačno piše – zaključuju sagovornici Danasa.

Od kada je Hrvatska sklonila blokadu sa otvaranja poglavlja Srbiji u procesu evropskih integracija, prošle nedelje u Parizu, u javnosti se uveliko spekuliše o tome da li su istinite tvrdnje srpskih ili hrvatskih o tome u kojoj meri su uvaženi zahtevi Hrvatske.

– Za nas je bitno da smo svoje zabrinutosti, sve svoje zahteve uspeli ugraditi u pregovaračku poziciju i mislim da će rešenje biti kvalitetno za sve nas u EU, a Srbiji će omogućiti da napreduje prema članstvu, rekao je ministar Kovač prošle nedelje u Parizu.

Međutim, prema izveštavanju agencije Tanjug, usvojena zajednička pregovaračka pozicija EU za poglavlje 23 ne sadrži uslove koje je Hrvatska tražila. Kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina, izveštava Tanjug na osnovu uvida u potpisani dokument – EU ne zahteva od Srbije ukidanje konkretnog zakona o univerzalnoj jurisdikciji, uslova na kome je Hrvatska više od tri meseca insistirala. Kako se navodi u tekstu usvojene pregovaračke pozicije EU, od Srbije se očekuje „temeljna regionalna saradnja i dobri međususedski odnosi prilikom rešavanja ratnih zločina, uključujući izbegavanje sukoba nadležnosti.

Mekalister razgovara sa parlamentarcima


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, osim sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, sastaće se danas i sa članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije. Marinika Tepić, predsednica ovog odbora, kaže za Danas da će Mekalister poslanike upoznati sa novom Globalnom strategijom Evropske unije, kao i da je on sam izrazio želju da se sretne sa poslanicima. Mekalister će narednog dana održati i predavanje studentima Fakulteta političkih nauka. M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari