EU priznaje da se kasni sa implementacijom energetskih sporazuma Kosova i Srbije 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o „tehničkim razlozima“.

„Krajnja odgovornost za uspešnu implementaciju sporazuma o energetici i mape puta je u rukama dveju strana“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol EU Peter Stano.

Kosovo i Srbija usaglasili su se 21. juna da usvoje Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su u okviru dijaloga postigli 2013.godine.

Ovom mapom puta treba da se reguliše pitanje snabdevanja i naplate električne energije za četiri opštine na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo koje račune za utrošenu električnu energiju ne plaćaju više od dve decenije.

Dugove je od 2017. godine pokrivao Kosovski operator za prenos i tržište električne energije (KOSTT), odnosno vlada Kosova.

Do tada su dug za sever paušalno plaćali građani Kosova iz ostalih opština južno od Ibra, tako što su im računi bili veći za 3,5 odsto, međutim, utvrđeno je da je ta praksa bila nezakonita.

Zvaničnici institucija iz oblasti energetskog sektora na Kosovu navode kako su ispunili svoj dogovor, odnosno da je dodeljena licenca srpskoj kompaniji Elektrosever, čije je formiranje dogovoreno sporazumom Kosova i Srbije u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Elektosever je licencu dobio u skladu sa kosovskim pravnim i regulatornim okvirom i sada će moći da pruža usluge distribucije.
Naredni korak je trebao da bude da kompanija Elektrosever u roku od sedam dana dostavi KEDS-u i KOSTT-u najnovije dostupne podatke o potrošačima na severu Kosova.

Iz KOSTT za RSE navode kako te podatke još uvek nisu dobili.

Sa druge strane iz EU navode da su KOSTT, KEDS i Elektrosever u redovnoj komunikaciji i dodaju da je EU spremna da pomogne stranama oko otvorenih pitanja.

Iz kompanije Elektrosever niko nije odgovorio na pitanje RSE oko kašnjenja realizacije mape puta za realizaciju energetskih sporazuma.

Ranije su iz Elektroprivrede Srbije za RSE naveli da licenca njihove ćerke firme još nije operativna i da nema potrošače.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za RSE 8. avgusta rekao da Priština nema mogućnost da tokom predstojeće zime plaća račune za sever Kosova.

„Znam da ukoliko isključimo sever Kosova, iz ugla snabdevanja električnom energijom, odmah bi počela kampanja da postoji humanitarna kriza na severu, što bi stvorilo povod za dve vrste intervencija“, rekao je on.

Prema podacima Kosova, gubicima samo za 2021. godinu dostigli su iznos od 40 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.