EU: Ubrzati reforme vladavine prava u Srbiji 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Evropska unija (EU) pozdravlja ukupni dosadašnji napredak Srbije u pregovorima o članstvu, ali poziva Beograd da ubrza reforme vladavine prava i jasnije komunicira o svom opredeljenju za evropske integracije u javnoj debati, stoji u nacrtu zaključaka o Srbiji Saveta ministara EU, u koji je uvid imao RTS.

Kako javlja dopisnik RTS Dušan Gajić, ministri ujedno pozdravljaju „zakasneli“ početak rada na statutu Zajednice srpskih opština i pozivaju na ispunjenje ove „dugogodišnje obaveze“.

Napredak u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom odrediće tempo pregovora sa Srbijom, stoji u nacrtu zaključaka o Srbiji i drugim zemljama u procesu proširenja, koji bi ministri spoljnih i evropskih poslova EU trebalo da usvoje 26.juna u Luksemburgu.

U nacrtu se pozdravlja „potvrdjena posvećenost srpske vlade evropskim integracijama, kao strateškom izboru“ i naglašava da je ključno da vlada aktivnije i nedvosmisleno komunicira taj izbor u javnoj raspravi.

Savet pohvaljuje „kontinuirani napredak u ekonomskim reformama“ i ohrabruje Srbiju da dodatno popravi poslovnu klmu, nastavi sa rešavanjem javnog duga i strukturnim reformama.

Unija poziva Srbiju da značajno pojača napore u oblasti vladavine prava i osigura nezavsisnost i efikasnost sudstva, uz ocenu da je manjak napretka u oblasti slobode izražavanja „razlog za povećanu zabrinutost“.

Pozdravlja se dugoočekivani pocetak rada upravljačkog tima na statutu ZSO, u skladu sa briselskim sporazumom iz 2013. i sporazumom iz 2015. i pozivaju obe strane na „konstruktivni“ angažman kako bi se ispunila ova obaveza.

Uoči Saveta ministara i samita lidera EU krajem meseca u Briselu, Srbija i Crna Gora očekuju otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, a Makedonija i Albanija se nadaju zelenom svetlu za početak pristupnih pregovora sa EU.

Uprkos pozitivnoj preporuci Evropske komisije i postignutom sporazumu o imenu izmedju Grčke i Makedonije, Francuska i Holandija se protive otvaranju pregovora sa Makedonijom i Albanijom u ovom trenutku.

Pariz i Hag traže da se odluka o pregovorima odloži za drugu polovinu sledeće godine, a da u medjuvremenu Evropska komisija pripremi izveštaj o stanju reformi u ove dve zemlje, pre svega u oblasti vladavine prava.

Problem za usvajanje zaključaka o proširenju EU mogao bi da bude i stav Austrije, koja se zalaže za prekid pristupnih pregovora sa Turskom.

Beč je nagovestio da bi mogao da stavi veto na tekst zaključaka, ukoliko u njemu Turska bude stavljena u kontekst daljeg proširenja EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari