EULEKS pojačao tim na severu Kosova 1Foto: N1 (arhiva)

Pravosudna misije EU na Kosovu (Euleks) saopštila je danas da je specijalizovan tim od šest policijskih savetnika raspoređen 23. novembra na sever Kosova, kako bi ojačao postojeće kapacitete misije za savetovanje i monitoring.

Specijalni tim misije savetovaće Kosovsku policiju o tome kako da bolje sprovodi redovne policijske aktivnosti u sprečavanju i borbi protiv kriminala i pružanju bezbednosti, dok će istovremeno nadgledati njeno poštovanje svojih obaveza kada je reč o poštovanju ljudskih prava, služila zajednicama koje štiti i povećala poverenje stanovništva kroz rad policije usredsređen na zajednicu, navedeno je u saopštenju.

Tim će na početku biti raspoređen na dva meseca, sa mogućnošću produženja dok Misija ne uspostavi dugoročne savetodavne kapacitete na severu Kosova.

Pripadnici tima raspoređeni su na dužnost iz Holandije, troje i dvoje iz Švedske, koji će, oslanjajući se na svoje iskustvo i stručnost u radu policije u zajednici, raditi u opštinama na severu u tesnoj saradnji sa svojim kolegama iz policije Kosova i sa višim policijskim savetnicima Euleksa, koji savetuju Regionalnu upravu policije u Severnoj Mitrovici i četiri policijske stanice pod njenom komandom.

Raspoređivanje specijalizovanih timova sa različitom stručnošću i kapacitetima je pomoć omogućena Sporazumom o zajedničkoj civilnoj bezbednosnoj odbrambenoj politici, odobrenim u maju 2023. godine, kako bi brzo odgovorili na operativne potrebe i bezbednosna dešavanja na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari