Eventualni nuklearni rat postaje glavna svetska tema: Ko je u Srbiji zvanično nadležan za bezbednost na ovom polju 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Nakon što je bio u centru pažnje zbog političkih postavljenja juče se po prvi put i oglasio Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije i direktor Slađan Velinov saopštenjem da u protekla 24 sata nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje.

Velinov je, kao se navodi, povodom učestalih upita građana i medija i „tendencioznog širenja netačnih informacija na društvenim mrežama i putem drugih sredstava komunikacije“ među građanima Srbije, rekao da nema razloga za zabrinutost građana.

„Od početka krizne situacije na Istoku Evrope Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije je u skladu sa svojim nadležnostima povećao stepen pripravnosti i vrši pojačane aktivnosti na praćenju nivoa radioaktivnosti u vazduhu na teritoriji Republike Srbije“, navedeno je u saopštenju.

Direktor najavljuje da će Direktorat svakodnevno nakon 12 časova objavljivati jedine relevantne informacije vezane za nivoe doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje i Evrope.

„Ukoliko dođe do bitnih promena nivoa radioaktivnosti u vazduhu u odnosu na očekivane vrednosti građani se biti trenutno obavešteni“, najavljuje Velinov.

Podsetimo, u nedelju je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio stavljanje ruskih odbrambenih snaga, u koje spadaju i nuklearno naoružanje, u „poseban režim visoke pripravnosti“.

SAD su saopštile da nisu primetile nikakvu „konkretnu“ promenu u nuklearnom stavu Rusije od kada je predsednik Vladimir Putin stavio svoje snage za odvraćanje u stanje pripravnosti.

Iako je pre ove situacije sve delovalo kao dobar povod za šalu bez posebnog razloga za brigu, treba podsetiti da je Maja Gojković, članica SNS i odlazeća ministarka kulture, 2017. postavljena na mesto predsednice Upravnog odbora tadašnje Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Odlukom Vlade Srbije s mesta predsednika Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja razrešen je nuklearni fizičar dr Vladimir Udovičić, čije reference koji je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fizičkom fakultetu, na temi „Prinosi nuklearnih reakcija lakih jona u plazmi impulsnih električnih pražnjenja“, naučni saradnik Instituta za fiziku, sa više od 100 objavljenih naučnih radova.

A krajem decembra prošle godine je poslanica SNS i potpredsednica Skupštine Srbije Sandra Božić, postala je član Odbora Direktorata.

Šta su o ovom postavljenju rekli sagovornici Danasa možete pročitati OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari