Evroposlanica za Danas: Požar u Vinči naglašava potrebu za hitnim reformama 1Viola fon Kramon Taubadel Foto: EPA/ INGA KJER

Najpre, bilo mi je drago što sam ponovo boravila u Srbiji nakon dugotrajne “korona pauze” od gotovo godinu i po, kaže u pisanom odgovoru za Danas Viola fon Kramon Taubadel, poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu.

Naša sagovornica tako sumira svoju najnoviju posetu Beogradu, tokom koje je obišla i mesto požara u Vinči.

Fon Kramon Taubadel, inače izvestiteljka za Kosovo Evropskog parlamenta, ističe da budući i da je “izvestiteljka iz senke za Srbiju od suštinske mi je važnosti da dobijem informacije iz prve ruke od različitih sagovornika”.

-Stoga, odlučila sam da se sastanem sa dugogodišnjim partnerima Fondacije Hajnrih Bel u Srbiji, poput predstavnika RERI-ja (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, prim. novinarke), Koalicije 27, CRTE (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost), boraca za ljudska prava i novih “zelenih pokreta”, objašnjava ona.

Upitana kakav je utisak stekla o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji, ova evroposlanica navodi:”Vrlo je važno napomenuti da mi u Evropskom parlamentu veoma pažljivo pratimo razvoj situacije”.

– Mi očekujemo da Vlada Srbije sprovede reforme na koje se obavezala. To je i dalje preduslov za otvaranje bilo kojeg novog klastera (grupe pregovaračkih poglavlja, prim. nov.). Vladavina prava je, bez sumnje, jedan od kamena temeljaca daljeg napretka u Srbiji, napominje Fon Kramon Taubadel.

Naša sagovornica ukazuje:”Požar kojem smo bili svedoci u Vinči naglašava potrebu za hitnim sprovođenjem reformi u oblasti ekologije, klime, zdravstva, i u pratećim domenima”.

– Na osnovu mojih sastanaka, razumela sam da je nivo svesti za ove teme odnedavno porastao, zaključuje naša sagovornica.

Viola fon Kramon Taubadel ne želi da se osvrće na tvrdnje prorežimskih tabloida i pojedinih poslanika SNS koji krive opoziciju za izazivanje požara u Vinči. Ona navodi da to treba ignorisati „jer nije uopšte vredno komentara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari