"Očekujemo da Srbija uvede sankcije Rusiji": Šta piše u izveštaju EK koji je predstavio Oliver Varhelji? 1Foto: EPA EFE/ OLIVIER HOSLET

Svet se promenio, dogodile su se važne stvari i u vezi sa proširenjem Evropske unije. Politika proširenja je mir i stabilnost zbog rata u Ukrajini. Moldaviji, Ukrajini i Gruziji je dat status kanditata. Zapadni Balkan je deo Evropske porodice. Svih šest zemalja Zapadnog Balkana priorotet nam je da uđu u Evropsku uniju – izjavio je komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji.

Kako je istakao, Evropska unija je pozvala Zapadni Balkan da smanji energetsku zavisnost od Rusije i da se priključi merama EU u vezi sa tim problemom.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, Varhelji je istakao da Komisija preporučuje da se dodeli status kanditata toj zemlji.

Istakao je da se očekuje da usvoji zakon o visokom savetu pravosuđa i sudova, kao i mere suzbijanja korupcije, odnosno da se ustanovi upravljanje migracijama, da se garantuje sloboda izražavanja i zaštita novinara.

Napomenuo je da EU to radi za narod BiH, ali i da uz to idu visoka očekivanja.

Evropski savet će doneti odlkuku u decembru. Četrnaest ključnih prioroteta ostaju u vezi sa BiH ostaju – rekao je Varhelji.

Severna Makedonija je, prema njegovim rečima, napravila značajan napredak u procesu evropskih integracija.

Borba protiv korupcije mora da se nastavi a u vezi sa usklađivanjem sa spoljnom politikom EU, kada je reč o ratu u Ukrajini, istakao je, potvrdila je evropske integracije.

Albaniju je pohvalio u kontekstu toga da postoji jako opredeljenje na borbi protiv korupcije i reagovanja, kada je reč o uslađivanju sa spoljnom politikom, sankcijama Rusiji i podnošenjem predloga u vezi sa tim problemom.

Verhelji je istakao da Crna Gora mora da pojača napore u vezi sa vladavinom prava, sloboda medija i slobode izražavanja. Dodao je da političko opredeljenje zahteva političku opredeljenja od svih političkih aktera.

U vezi sa spoljnom politikom, komesar za proširenje EU je rekao da je CG je prepoznata kao pouzdan partner, kada se govori o agresiji Rusije na Ukrajinu.

Varhelji je potom govorio o Srbiji, istakavši da bi trebalo usvojiti posepbne zakone u primeni Ustavnih promena, usvojenih početkom ove godine na referendumu.

Kritike su upućene zbog visokog stepena korupcije, medijskog izražavanja i slobode govora.

Takođe, Varhelji je govorio o energestskoj bezbednosti Srbije u smislu toga da će EU biti „rame uz rame“ sa našom državom.

Istakao je da Srbija mora uda loži napore da se uskladi sa spoljnom politikom EU i da uvede sankcije Rusiji.

Govoreći o Kosovu, naglasio je da moraju da budu uloženi napori da se ojača vladavina prava i nezavisnost pravosuđa.

Potvrdio je da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za viznu liberazlizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari