Evropski parlamentarci traže transparentniji rad ili gašenje Srpsko-ruskog centra u Nišu 1Foto: EPA-EFE PATRICK SEEGER

Poslanici Evropskog parlamenta u dva svoja amandmana na Nacrt rezolucije o Srbiji traže da ruski centar u Nišu bude transparentniji i da praktično bude ukinut, piše portal nova.rs.

Kako se navodi zbog ruske agresije na Ukrajinu, Ruski centar je ponovo tema za Evropsku uniju, pa su tako evroparlamentarci uložili dva amandmana koja se odnose na tu organizaciju.

Prvi je uložilo šestoro poslanika EP koji su članovi Evropske narodne partije, čija je članica i Srpska napredna stranka.
Reč je o Andreju Кovačevu, Asimu Ademovu, Andreju Novakovu, Aleksandru Aleksandrovu Jordanovu, Emilu Radevu i Evi Mejdel.

Kako piše u tekst amandmana, oni „žale“ zbog postojanja Rusko-srpskog humanitarnog centra i pozivaju srpske vlasti da “obezbede više transparentnosti o ulozi i aktivnostima tzv. humanitarnog centra”, navodi nova.rs.

Drugi amandman je podnela Viola fon Kramon, poslanica Evropskih zelenih i izvestilac EP za Kosovo, koja je praktično zatražila da taj centar bude ukinut.

Ona putem amandmana poziva Srbiju da „odmah prekine svu vojnu saradnju sa Rusijom, koja se često kamuflira kao civilne aktivnosti, kao što je ‘regionalni humanitarni centar’ u Nišu“.

Moskva je svojevremeno zahtevala da Srpsko-ruski humanitarni centar dobije diplomatski status, ali posle velikog otpora iz EU ovaj zahtev nije udovoljen, podseća ovaj portal.

Kako su pisali mediji u to vreme, diplomatski status značio bi imunitet od krivičnih dela za kompletno osoblje tog centra, a odnosio bi se i na tranzit robe, koja bi mogla bez ikakve kontrole i provere da ulazi i prolazi kroz Srbiju. Strani zvaničnici upozoravali su da je krajnji cilj tog diplomatskog imuniteta osnivanje ruske špijunske baze na srpskoj teritoriji.

Kako je ranije danas objavio portal European Western Balkans, poslanici Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu (AFET) dogovorili su 29 kompromisnih amandamana na rezoluciju izvestioca za Srbiju Vladimira Bilčika.

Kako je preneo EWB, vlasti u Srbijise pozivaju da se značajnije angažuju u neophodnim reformama i vrate zemlju na „pravi put ka integraciji u EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari