Evropski socijalisti osudili govor mržnje poslanika SNS: Orlić direktno napao istaknute poslanike Evropskog parlamenta 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Partija evropskih socijalista (PES) osudila je govor mržnje istaknutih članova vladajuće Srpske napredne stranke tokom nedavne sednice Narodne skupštine Republike Srbije.

Kako prenosi N1, PES u saopštenju na svom sajtu podseća da je bivši predsednik Narodne skupštine Srbije i narodni poslanik SNS-a, Vladimir Orlić, direktno napao istaknute poslanike Evropskog parlamenta, između ostalih i dvojicu članova poslaničke grupe Socijalista i demokrata (S&D) – Andreasa Šidera i Tonina Piculu.

Na plenarnoj sednici u Beogradu, gospodin Orlić je čak direktno uvredio evroposlanike, podrugljivo im dodelivši lažni orden za službu Republici Kosovo, navode iz PES-a.

„Ovo nije prvi put da je vladajuća srpska stranka SNS napala poslanike Evropskog parlamenta, pokazujući nepoštovanje prema Evropskoj uniji u pokušaju da naruši demokratiju i prava građana u Srbiji“, izjavio je generalni sekretar PES-a Đakomo Filibek.

Dodao je da su aktuelni napadi još opasniji s obzirom na to da je dodatna nestabilnost u regionu podgrejana sa plenarnog zasedanja Narodne skupštine Srbije, pogotovo imajući u vidu odnose zvaničnog Beograda i Prištine.

„Ovakve optužbe imaju još veću težinu jer dolaze od visokog funkcionera Srpske napredne stranke i bivšeg predsednika Narodne skupštine Srbije Vladimira Orlića„, upozorio je Filibek.

PES podseća da je i ranije izrazio zabrinutost za vladavinu prava u Srbiji, nakon što je vlast, kako se navodi, upotrebila grubu silu nad učesnicima protesta opozicije početkom januara.

Evropski socijalisti i demokrate su uvek podržavali evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana i veruju da će produbljivanje demokratskog procesa u regionu samo koristiti Srbiji i njenim građanima, poručuju iz PES-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari