Evropski socijalisti žele "jaku" socijaldemokratsku opciju u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Partija Evropskih socijalista želi da se u Srbiji na jednoj izbornoj listi okupi što više partija levog centra, kako bi se stvorila snažna, socijaldemokratska opcija, koja će se aktivno zalagati i za članstvo države u EU.

Ovo kaže za Danas nezvanično izvor iz Partije evropskih socijalista (PES), čija je grupacija inače druga po snazi poslanička grupa u Evropskom parlementu, komentarišući saznanja do kojih je došao portal Nova. rs.

S druge strane, od Knuta Flekenštajna, bivšeg poslanika EP i funkcionera PES-a naš, list juče do zaključenja ovog broja nije dobio odgovor na pitanje da li je tačno da upravo on propagira ideju da se na sledećim izborima na zajedničkoj listi okupe stranke čiji lideri su Dragan Đilas, Zoran Lutovac i Boris Tadić.

Kako je objavila Nova.rs, takva ideja izneta je, između ostalog, na sastanku omladine Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Socijaldemokratske stranke, održanom prošle srede  pod okriljem Fondacije Fridrih Ebert u Beogradu.

Navedena Fondacija bliska je nemačkim socijaldemokratama, kojima pripada i Knut Flekenštajn.

Ovaj političar je, uz Tanju Fajon, Vladimira Bilčika i Eduarda Kukana, posrednik i novoj fazi dijaloga vlasti i opozicije u Srbije o unapređenju izbornih uslova.

Kako objašnjava sagovornik našeg lista iz sedišta PES-a, evropski socijalisti su svesni da nema osnova nadati da se da će stranke levog centra koje nisu deo vladajućeg režima u Srbiji već na narednim parlamentarnim izborima pobediti aktuelnu vlast predvođenu Aleksandrom Vučićem, ali smatraju da bi bilo dobro da se rascepkane stranke levog centra konsoliduju kako bi ostvarile što bolji izborni rezultat.

Prema saznanjima Danasa, i onima u PES-u koji pomno prate dešavanja na političkoj sceni Srbije jasno je da “ne postoji mogućnost ujedinjenja SSP, DS i SDS u jedinstvenu organizaciju, ali smatraju da bi mnogo lakše bilo razgovarati sa liderima triju navedenih stranaka ako bi se svi oni našli za jednim pregovaračkim stolom, te da bi se takvim predizbornim savezom poslala i porukama biračima u Srbiji da je opozicija koja deli slična programska opredeljenja u stanju da se dogovori o važnim pitanjima”.

“Ako bi se Đilas, Lutovac i Tadić okupili na jedinstvenoj listi i nastupali zajedno u javnosti, predstavili bi se biračima u Srbiji kao kredibilni i odgovorni političari… Između ostalog, time bi pokazali i da mogu da prevaziđu liderske sujete, koje im se često pripisuju”, precizira naš izvor iz PES-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari