Evropski sporazum - prvi korak ka pomirenju dva naroda: Radomir Lazović za Danas, uoči sastanka sa Lajčakom u 16 časova 1Foto: Ne davimo Beograd

Pohvalno je što je Miroslav Lajčak odlučio da ipak čuje šta misli opozicija u Srbiji, a mi ćemo i inače insistirati na većem uključenju opozicije u sve procese pregovora kako bismo mogli da znamo šta je sve na stolu, pošto smatramo da Vučić ne pregovara štiteći interese Srbije, nego svoje interese da ostane na vlasti – kaže za Danas Radomir Lazović, poslanik Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije, uoči sastanka sa visokim predstavnikom EU za dijalog Beograda I Prištine.

Podsetimo, iako se Lajčak u nekoliko navrata sastajao sa opozicijom u Prišitini, uoči aktuelnog ubrzanja rešavanja pitanja između dve države, sastanci sa opozicijom u Srbiji su izostajali.

Takođe, opozicija u Srbiji je oštro zamerala EU i SAD što je francusko-nemački predlog, odnosno evropsko mirovno rešenje – tajni dokument.

– Smatramo da bi evropski sporazum mogao da bude prvi korak ka pomirenju dva naroda ukoliko bi u implementaciji bila zaista stvorena zajednica srpskih opština, ali sa druge strane upozorićemo Vladimira Lajčaka da je u Srbiji na vlasti hibridni režim koji svakim danom naše društvo sve više udaljava od demokratije – kaže Radomir Lazović, par sati uoči sastanka sa Lajčakom.

Takođe, dodaje, smatramo da Srbija treba da usaglasi svoju spoljnu politiku sa EU, ali ono što je za nas najvažnije je potpuno odsustvo vladavine prava, zloupotreba medija i gušenje parlamenta u Srbiji na šta ćemo takođe upozoriti Vladimira Lajčaka.

– Ne pristajemo da se u Srbiji odustane od demokratskih standarda – zaključuje on.

Miroslav Lajčak, posle dva dana boravka u Prištini, danas je u Beogradu. On će se oko 15 časova sastati sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, a oko 16 časova sa predstavnicima opozicije.

Evropski sporazum - prvi korak ka pomirenju dva naroda: Radomir Lazović za Danas, uoči sastanka sa Lajčakom u 16 časova 2
Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Podsetimo, 18. marta u Ohridu, ponovo će se sastati premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbijie, ne bi li se čvršće obavezali na ispunjavanje kriterijuma iz evropskog mirovnog rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari