Evropski zeleni pozivaju na istragu navoda o krađi izbora u Srbiji i procesuiranje počinilaca 1foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ)

Partija evropskih zelenih (European Green Party) pozvala je na nezavisnu istragu navoda o malverzacijama i nepravilnostima na izborima u Srbiji, te pozvali da počinioci ovih krivičnih dela treba da budu procesuirani.

„Osuđujemo sva prijavljena zastrašivanja i nasilje nad akreditovanim posmatračima i kontrolorima i pozivamo na nezavisnu istragu o svim navodima u vezi sa izbornim malverzacijama, kupovinom glasova i drugim nepravilnostima koje bi mogle da ponište ishod ovih izbora, u kom slučaju počinioci ovih krivičnih dela treba da budu procesuirani“, naveli su.

Partija je danas saopštila da je duboko zabrinuta za integritet izbora održanih u Srbiji.Oni su se pozivali na izveštaje Međunarodne posmatračke misije i nezavisnih posmatrača koji su ukazali na „ozbiljne izborne zloupotrebe i nepravilnosti koje su kompromitovale demokratski proces“.

Iz EGP su ukazali da osuđuju niz manipulacija izbornom voljom građana Srbije – pritiske na zaposlene u javnom sektoru, zloupotrebu državnih resursa i zarobljavanje medija.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka (pridruženi član Evropske narodne partije) vodili su oštru negativnu kampanju prema opoziciji“, navodi se u saopštenju.

Odali su priznanje Zeleno-levom frontu i stranci Zajedno jer su udvostručili broj mesta u parlamentu.

„Takođe želimo da izrazimo punu solidarnost sa hiljadama Beograđana i opozicijom, koji već nekoliko dana zaredom protestuju za izbornu pravdu za lokalne izbore u Beogradu“, dodali su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari