Srbija protiv nasilja traži od EU da ne prizna izborne rezultate u Srbiji i da sprovede međunarodnu istragu 1Foto: Shutterstock/Red_Baron

Izborna lista „Srbija protiv nasilja“ pisala je evropskim institucijama i zatražila od njih da ne priznaju rezultate parlamentarnih, pokrajinskih, a posebno lokalnih izbora u Srbiji, dok se ne završi potpuna međunarodna istraga o izbornim nepravilnostima.

Kako piše N1, u pismu se navodi da „Srbija protiv nasilja“ ne prihvata i neće prihvatiti rezultate izbora održanih 17. decembra 2023.

Od predstavnika evropskih demokratija traži se da pokrenu „punu međunarodnu istragu o izbornim nepravilnostima pod pokroviteljstvom OEBS-a, Saveta Evrope i Evropske komisije, sa posebnim akcentom na izbore za Skupštinu grada Beograda“.

Rok za podnošenje nezavisnog izveštaja treba da bude 15. februar, navodi SPN.

Traži se i osnivanje Međunarodnog verifikacionog komiteta pod okriljem Evropskog parlamenta, uz učešće sve četiri glavne političke grupe (EPP, SD, RE i Zeleni/EFA) i četiri vodeće izborne liste u Srbiji (SNS, SPN, SPS i NADA), na paritetnoj osnovi, 4+4 člana, sa nezavisnim predsedavajućim, koji će pratiti i verifikovati sprovođenje svake preporuke međunarodne istrage, kao i OEBS/ODIHR i domaćih posmatračkih misija (CRTA), i utvrdi da su ispunjeni uslovi za nove izbore.

protesti
Foto: Vojislav Stojsavljević/ Danas

Komisija treba da proveri sprovođenje svih preporuka tri meseca pre datuma izbora, a novi izbori za Skupštinu grada Beograda moraju da se poklope sa predstojećim redovnim lokalnim izborima, navodi „Srbija protiv nasilja“.

Pismo je upućeno predsednicima Evropskog parlamenta, Evropskog saveta, Evropske komisije, poslanicima EP, predsednicima odbora za spoljne poslove parlamenata država članica EU, visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost, koledžu komesara i predstavnicima država članica.

Pismo su potpisali lideri DS Zoran Lutovac, Ekološkog opstanka Aleksandar Jovanović Ćuta, Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Zeleno levog fronta Biljana Đorđević i Radomir Lazović, Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, Srpskog centra Zdravko Ponoš i Zajedno Nebojša Zelenović i Biljana Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari