Da li Srbija protiv nasilja i koalicija NADA treba da na svoje liste uključe izborne gubitnike poput Tadića, Radulovića, Gajića…? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Nakon poraza i neprelaska cenzusa na decembarskim izborima, gotovo sve stranke i pokreti koji su se našli u takvoj situaciji, odmah po objavljivanju vesti da će beogradski izbori biti ponovljeni, počeli su da pozivaju Srbiju protiv nasilja i koaliciju NADA na ujedinjenje i zajednički nastup.

Od izbornih gubitnika, najglasniji su Dveri, Narodna stranka, Dosta je bilo i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića.

Podsetimo, na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda 17. decembra najviše glasova osvojila je lista predvođena SNS – 367.239, dok je lista koju su činili SPS i Jedinstvena Srbija dobila poverenje 44.671 birača, što je u zbiru 411.908 glasova.

Izborna lista Srbija protiv nasilja dobila je 325.429 glasova, koalicija NADA 56.415, Narodna stranka 19.141, izborni savez SDS i DJB 14.695, a Nova stranka 2.324 glasa. Tih pet izbornih lista zajedno je osvojilo 418.004 glasa.

Sagovornici Danasa, istraživači javnog mnjenja, saglasni su da odluka o tome da li bi izborne gubitnike trebalo uvrstiti na izborne liste uoči ponovljenih beogradskih izbora, trebalo biti oprezan.

– Srbija protiv nasilja ne treba da bude isključiva prema uključivanju novih partnera, ali mora da bude oprezan u pogledu posledica odnosno da li eventualno uključivanje novih partnera dovodi do sinergije ili ne – kaže za Danas Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju.

Njihov stav ne treba da bude jednooobrazan za sve, dodaje, i da se razmatra opcija ili svi ili niko, već da se ide od slučaja do slučaja pošto je SPN trenutno u dobroj pregovaračkoj poziciji.

– U tom smislu, uključivanje srodnih partnera, programski na sličnom tragu ne mora da bude minus (poput SDS), ali treba biti oprezan sa uključivanjem stranaka koje su sa bitno drugačijom ideologijom ili pristupom, poput NS ili DJB. Mora se tražiti balans između ukrupnjavanja kao cilja i iznuđenog dvopartizma koji može da napravi manjak sinergije – zaključuje Klačar.

Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus, kaže za Danas da je za opoziciju u ovom trenutku najvažnije da ide u dve kolone na predstojeće beogradske izbore.

– Jedna kolona da bude Srbija protiv nasilja, a druga desno orijentisana. To se pokazalo kao dobra strategije na decembarskim izborima. Da li bi trebalo uključivati na liste i one stranke koje nisu prešle cenzus, zavisi od stranke. Mislim da ne bi mogle da im naštete one stranke koje su opozicione zaista – smatra sagovornik Danasa.

Kako dodaje, na beogradskim izborima je svaki procenat bitan, pa i pola procenta.

Da li Srbija protiv nasilja i koalicija NADA treba da na svoje liste uključe izborne gubitnike poput Tadića, Radulovića, Gajića…? 2
foto: FoNet/ Zoran Mrdja;

– Sada se skuplja sve što može da skupi… – kaže Pejić.

Međutim, zaključje sagovornik Danasa, najvažnije je da se birači izvedu na glasanje.

– Najbitnija lista sada je lista opozicionih birača koji će izaći na izbore, a, verujte, mi, to neće biti lako, ima mnogo razočaranih – ističe Vladimir Pejić.

Birači više neće da „žrtvuju jedan slobodan vikend za glasanje, a kamoli odmore, praznike i slobodne dane“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari