Express: OEBS – Nismo deo tima za izradu nacrta statuta ZSO 1Foto: Printscreen/TV Most

Premijer Aljbin Kurti je pre nedelju dana izjavio da je šef Kancelarije OEBS-a na Kosovu deo Upravljačkog tima za izradu Statuta Asocijacije. Pored njega, kako je rekao, članovi su i ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići i dva Srbina sa severa i dva sa juga. Međutim, Misija OEBS-a je u odgovoru za Gazetu Express navela da nijedan predstavnik ove misije nije deo tima i da nije učestvovao ni u kakvoj raspravi o izradi Statuta ZSO.

Kako prenosi Kossev, Misija OEBS-a je to u pisanom odgovoru potvrdila za Gazetu Express.

„Misija OEBS-a na Kosovu nije pozvana da učestvuje u diskusijama kao nastavak sastanka u Ohridu 18. marta za izradu statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom, a Misija nije ni učestvovala u razgovorima sa postojećim Upravljačkim timom, u čijem sastavu nema predstavnika Misije“, navodi se u odgovoru Gazeti.

Uprkos tome, OEBS je rekao da su spremni da podele iskustvo i ekspertizu za sprovođenje relevantnih sporazuma iz dijaloga, ako je potrebno.Ohris

„S obzirom na dugogodišnju saradnju Misije sa svih 38 opština širom Kosova, Misija je u principu spremna da podeli svoju ekspertizu u implementaciji relevantnih sporazuma dijaloga, ukoliko to bude potrebno“, zaključuju za Gazetu Express.

Pre nekoliko dana o ovom pitanju govorio je ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići.

On je potvrdio da nije preduzimao nikakve dalje korake u vezi sa radom na izradi Statuta Asocijacije, jer se ne zna šta je radio postojeći Upravljački tim, za koji se zna samo da ga vodi Danijela Vujičić.

„Kao ministar nisam aktivan deo dijaloga i ne mogu da govorim o bilo kakvim rokovima. Ali ono što mogu da podelim sa vama u ovom trenutku je da do sada nisam preduzeo nikakve akcije, kao ministar administracije lokalne samouprave po tom pitanju“, izjavio je Kransići za KP pre nekoliko dana kada je upitan o rokovima kada bi ovaj tim može da izađe sa predlogom.

U međuvremenu, zamenik premijera Besnik Bisljimi je rekao da će postojati pet zaštitnih mera za nacrt Statuta Asocijacije koje potencijalno može da predloži postojeći Upravljački tim.

On je početkom ovog meseca izjavio da u Briselu postoji potpuna saglasnost da će postojati pet kriterijuma kroz koje će se videti da li će nacrt statuta koji je predložio upravljački tim za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Prvo, da li je ovim nacrtom predviđen novi sloj upravljanja i ako se ne smatra prihvatljivim za dalju raspravu. Drugo, da li predviđa kolektivna prava, ako da, poprima epitet neprihvatljivog nacrta“, naveo je Bisljimi u Komitetu za spoljne poslove.

„U kojoj meri je to u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015, odlukom Ustavnog suda iz 2015. Takođe, u kojoj meri je to u skladu sa pismom koje je Mogerini poslala Vladi o tome koja ovlašćenja Asocijacija može da ima“, nastavio je on.

Kosovo i Srbija su 18. marta postigli dogovor u Ohridu, gde su se, između ostalog, dogovorile o primeni svih dosadašnjih sporazuma. Međunarodni faktor, posebno Sjedinjene Američke Države, rekli su da je osnivanje Asocijacije veoma važno pitanje i da Kosovo treba odmah da počne da radi na njenom osnivanju.

U međuvremenu, Udruženje je postalo jedan od uslova za povratak lokalnih Srba u institucije Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari