Fabrici čestitao građanima Srbije Dan Evrope i pozvao ih da se pridruže obeležavanju 1Foto:Beta/Milan Obradović

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici uputio je danas čestitku povodom Dana Evrope i pozvao građane Srbije da se pridruže brojnim aktivnostima kojima će tokom maja biti obeležen taj dan.

„Dan Evrope koji se održava 9. maja svake godine slavi mir i solidarnost u Evropi. Obeležava godišnjicu istorijske Šumanove deklaracije od 9. maja 1950. što se smatra početkom onog što se tokom proteklih 70 godina razvilo u današnju EU,“ rekao je Fabrici u video poruci preko Tvitera.

On je naveo da je u ovim izazovnim danima zajednički odgovor na pandemiju kovida-19 još jednom pokazao da će se teškoće biti prevaziđene u duhu solidarnosti i rekao da je stoga Dan Evrope važan dan i za Srbiju.

„Dan Evropje je važan dan i za Srbiju, koja je odlučila da sledi svoju evropsku perspektivu i izgradi više demokratsku, prosperitetniju i sigurniju zemlju u skladu sa vrednostima i interesima EU,“ rekao je Fabrici.

Zato se, kako je dodao, Dan Evrope obeležava širom Srbije tokom celog meseca maja i pozvao gradjane Srbije da se pridruže.

Proslava počinje večeras, 8. maja, svečanošću na kojoj je prisustvo ograničeno, ali će biti drugih aktivnosti tokom meseca, rekao je šef Delegacije EU.

Kao primere takvih aktivnosti, naveo je karavan EU koji 9. maja polazi na put iz Beograda i koji će obići još deset gradova u Srbiji, prenos koncerta elektronske muzike sa Golubačke tvrdjave, i da će se od 10. maja radnim danima emitovati „Priče iz Srbije“ na prvom programu RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari