Fabrici: Ljudi sa drugačijim idejama ne treba da budu označeni kao izdajnici 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je večeras da je uloga novinara u demokratskom društvu važna i da oni koji imaju drugačije ideje, ne treba da budu označeni kao neprijatelji ili izdajnici.

„Ne bi trebalo da se plašimo drugačijeg mišljenja. Moramo da razmenjujemo mišljenja i kritiku, uz poštovanje drugog. Kada čujemo neopravdane napade na novinare, uvek govorimo da to nije u redu“, rekao je Fabrici u intervjuu Televiziji N1, upitan o napadima poslanika Skupštine Srbije na novinare i glumce.

Fabrici je kazao da novinari treba da rade profesionalno, ali da „moraju i da budu zaštićeni“ i istakao da je jedna od glavnih preporuka koje EU daje vlastima Srbije da poštuju slobodu medija i da naprave bolje uslove za novinare.

Za civilni sektor je kazao da je to „izraz društva koji mora da se čuje i mora da se poštuje“.

Govoreći o predstojećoj sednici Skupštine Srbije na kojoj će poslanici razmatrati najnoviji Izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije na putu ka EU, Fabrici je naveo da mu je „bilo zanimljivo“ što su se „neki iz opozicije naljutili“ jer je otišao na sednicu Odbora Skupštine Srbije za evrointegracije da govori o nedostacima vladavine prava u Srbiji.

Italijanski diplomata je rekao da je 2020. godina bila „duga i veoma komplikovana“, da se u Srbiji „malo toga desilo po pitanju vladavine prava“, ali da je važno da je proces evrointegracija nastavljen, iako EU nije otvorila nijedno novo poglavlje u pregovorima sa Srbijom.

„Radimo zajedno da ublažimo posledice pandemije, najviše u oblasti zdravstva, a na drugom mestu je ekonomija. Ne možemo da gledamo na 2020. kao na izgubljenu godinu, iako je moglo više da bude urađeno. Pokrenuli smo dijalog Beograda i Prištine posle 20 meseci, došli smo do finansijskih zahteva (dve strane) koji su komplikovani. Idemo u dobrom pravcu, razgovori će biti teški, ali se razvijaju kako želimo“, kazao je Fabrici.

Naveo je da je Izveštaj EK objavljen početkom oktobra „veoma jasan“, da je Unija u tom dokumentu ukazala na nedostatke u vezi s izbornim uslovima i da oni treba da budu popravljeni. Podsetio je da je Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) „imala dug spisak preporuka“ u vezi s izbornim uslovima.

„Poruka EU je da treba raditi sa ODIHR da bi izborni uslovi bili popravljeni do narednih izbora, i da treba proširiti politički dijalog u društvu sa različitim snagama. Treba popraviti političku dinamiku kako bi došlo do konstruktivnog dijaloga svih političkih snaga“, rekao je Fabrici.

Fabrici je kazao da je stav EU da Srbija postepeno napreduje u usklađivanju spoljne politike sa evropskom i da ju je do sada „uskladila 60 odsto sa pozicijama Unije, ali da ima dosta prostora da se popravi to stanje“.

Naveo je da će novi ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan pomoći celom regionu da krene napred.

„Imamo dosta zagađenja u vazduhu zbog starih termoelektrana. Srbija treba da izgradi nove elektrane i idemo u dobrom pravcu, da se sa goriva pomerimo na gas, sa gasa na obnovljive izvore energije. Tri elementa: zeleni, digitalni i infrastrukturni, gurnuće ekonomiju napred jer je pandemija zadala jak udarac“, rekao je Fabrici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari