Fabrici: Srbija dobila pomoć iz IPA fondova vrednu 2,4 milijarde 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici je danas izneo podatak da je za proteklih sedam godina Srbija iz predpristupnih IPA fondova EU dobila 1,5 milijardi evra, kao i oko 900 miliona evra u sklopu regionalne pomoći.

Uz konstataciju da su ti fondovi sredstvo pomoći Srbiji da ostvari neophodne reforme, kako bi postala članica EU, Fabrici je naveo da je po 40 odsto sredstava usmereno u dva osnovna područja – reformu vladavine prava i uprave i u ekonomski i društveni razvoj.

Skoro 20 odsto novca od 1,5 milijardi evra je pomoć Srbiji za vanredne situacije, izjavio je Fabrici.

On je na konferenciji „Srbija i EU: Podrška razvoju i pregovorima o članstvu“ rekao da je vladavina prava osnova pregovora o priključenju.

Fabrici je naveo da se razgovara o projektima u narednih sedam godina, za koje je EU za Zapadni Balkan predvidela skoro 14 milijardi evra u grantovima.

Ako se doda finansijski deo, gde se nadamo da privučemo nacionalne i međunarodne investitore, stižemo do skoro 30 milijardi evra u sledećih sedam godina, izjavio je Fabrici.

Prema njegovim rečima, region treba približiti EU, smanjiti ekonomske razlike između Zapadnog Balkana i Unije, povezati ljude.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović je izjavila da se reforme sprovode uz političku koordinaciju, ali i kroz korišćenje sredstava iz IPA fondova.

U narednih sedam godina će novac iz predpristupnih fondova biti korišćen u velikoj meri u vezi zelene agende, digitalizacije i održivog povezivanja, rekla je Jadranka Joksimović.

Ona je navela da će u ta područja biti usmereno od više od 42 odsto sredstava iz IPA fondova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari