Fajon: Moguće dodatne preporuke za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je danas da će nakon razgovora sa političkim liderima u Srbiji u četvrtak i petak možda biti dodatnih preporuka za poboljšanje izbornih uslova.

„Očekujem da ćemo možda opet napraviti neke preporuke ili razgovarati sa svim akterima šta je još moguće da napravimo“, rekla je za TV N1 Fajon, koja je učestvovala u dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji.

Upitana o izveštaju Privremenog nadzornog tela za praćenje medija, u kom se navodi da su predstavnici vlasti na Radio-televiziji Srbije bili prisutni u više od 75 odsto ukupno posmatranog programa, a predstavnici opozicije oko deset odsto, kazala je da „želi da čuje taj izveštaj“.

Ona je navela da će imati sastanak sa članovima privremenog tela za medije i dodala da je zadovoljna što je kopredsedavajući tog tela profesor i funkcioner Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski.

„Izbori će biti jako značajni i želim da svi ljudi imaju mogućnost da biraju, da su izbori slobodni, transparentni i fer i to će biti naša najvažnija poruka vlastima“, rekla je ona.

Evroposlanici Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, kao i Eduard Kukan i Knut Flekenštajn (Fleckenstein), koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu, borave u Beogradu u četvrtak i petak.

Oni bi trebalo da se sastanu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednikom skupštine Ivicom Dačićem, šefovima poslaničkih grupa, ali i sa delom opozicije koja je odbijala njihovo posredovanje, piše N1.

Tanja Fajon je kazala da su pred delegacijom kofasilitatora „dva teška dana“ tokom kojih će videti šta se dešava sa implementacijom dogovorenih mera, kakve su pripreme za aprilske izbore i šta je još moguće učiniti da se poboljšaju uslovi za fer i demokratske izbore.

Na pitanje da li može da bude problem to što neki predstavnici opozicije nisu delegirali predstavnike u prošireni sastav Republičke izborne komisije (RIK) i u privremeno telo za monitoring medija, rekla je da to neće biti odlučujući faktor za izbore.

„Tako su oni odlučili, bilo bi dobro da su u procesu. Kada se isključiš iz procesa, teško utičeš na proces. Ali mislim da to neće biti toliko važno“, dodala je Tanja Fajon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari