Fatmir Šeholi: Ako Kurti pokuša da eskivira dokument koji nudi EU, imaće prevremene izbore 1foto (BETAPHOTO/European Council/Olivier Matthys)

„Večerašnja izjava Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije da će strana koja bude odbila evropski predlog biti suočena sa smanjenjem podrške, samo je dokaz da će pritisak na obe strane biti sve jači i jači. Sama ta činjenica govori da će kosovski premijer Aljbin Kurti biti suočen sa dva izazova“, kaže za danas Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa.

Prema njegovim rečima to su -stabilizacija severa Kosova ( povratak policajaca na severu, tužioca, sudija itd) i nikakva destabilizacija severa. Biće suočen i sa prihvatanjem Zajednice srpskih opština i svih međunarodnih obaveza u Briselu.

„Ako Kurti pokuša da eskivira onda je neizbežno da ćemo imati prevremene izbore na Kosovu. Po ovome što smo videli od izjave Lajčaka Kosovo nema nikakvih garancija da će pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo to da učine“, napominje za Danas Šeholi , komentarišući najnovije Lajčakovo upozorenje.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak upozorio je vešeras u Prištini da će strana koja bude odbila evropski predlog biti suočena sa smanjenjem podrške.

Lajčak je, u intervjuu za Kljan TV, upitan šta se dešava ako jedna strana odbije predlog, rekao da će tada međunarodna zajednica smanjiti podršku toj strani, a povećati je drugoj, prenosi Reporteri.net.

„Tada međunarodna zajednica mora da odgovori na odgovarajući način i podržaće jednu stranu više, ili će smanjiti podršku drugoj strani“, objasnio je Lajčak u emisiji “Rubikon”.

Dalje, je rekao da je proces dijaloga suštinska misija međunarodne zajednice, prenosi Kosovo Onlajn.

„Ovaj proces je u velikoj meri u fokusu međunarodne zajednice. Misija od prošlog petka je bila zaista teška, SAD, EU i tri zemlje ne bi došle ovamo uzalud“, objasnio je Lajčak.

Dodao je da će, kada obe strane budu kazale da su spremne da prihvate evropski predlog, okupiti na zajedničkom sastanku.

„Ove razgovore vodimo odvojeno sa stranama, ali kada ih okupimo, naravno da očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i naravno I sprovedu”, podvukao je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari