Fatmir Šeholi o vojnoj strategiji EU: Zapad vidi da Srbija dobija "krila" u ruskoj okupaciji Ukrajine 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV / POOL

Srbija dobija „krila“ u kontekstu ruske okupacije Ukrajine i zbog toga Sjedinjene Američke Države i Evropska unija dodatno povećavaju svoj angažman u regionu, mišljenja je Fatmir Šeholi, politički analitičar sa Kosova.

On je za Danas komentarisao vest da je Zapadni Balkan dobio je mesto u Strateškom kompasu Evropske unije, koji je juče dobio zeleno svetlo šefova diplomatija Unije na sastanku u Briselu.

U tom dokumentu se BiH i dijalog Beograda i Prištine posebno spominju. BiH u smislu isticanja podržavanja suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta, „zasnovanog na principima ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda“, a Srbija i Kosovo u kontekstu hitnosti unapređenja dijaloga o normalizaciji odnosa.

„Bezbednost i stabilnost na celom Zapadnom Balkanu još uvek nije potpuna, takođe zbog sve većeg stranog mešanja, uključujući kampanje manipulacije informacijama, kao i zbog potencijalnog prelivanja iz trenutnog pogoršanja evropske bezbednosne situacije“, dodaje se u dokumentu.

Strateški kompas je buduća vojna strategija Evropske unije.

Fatmir Šeholi o vojnoj strategiji EU: Zapad vidi da Srbija dobija "krila" u ruskoj okupaciji Ukrajine 2
Foto: Privatna arhiva

Evidentno je da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uviđaju da Rusija postaje svaki dan „tempirana bomba“ za svet. Takođe je sve evidentnije da i vlasti “ sateliti “ kao što su Belorusija pa i Srbija dobijaju „krila“ u ovoj ruskoj okupaciji nad Ukrajinom – smatra sagovornik Danasa.

Prema rečima Fatmira Šeholija, zbog toga EU želi da ubrza proces dijaloga između Kosova i Srbije.

Zapravo, SAD i EU daju još jednu šansu pre svega Srbiji da se okrene evropskim vrednostima i da se odstrani diktatorskih režima poput ovog u Rusiji – zaključuje Šeholi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari