"Vučić pokušava da se distancira od Putina": Nemački dnevnik FAZ o "disonantnim tonovima" u medijima bliskim vlasti u Srbiji 1foto EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY/POOL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić već izvesno vreme pokušava da se distancira od ruskog predsednika Vladimira Putina, pošto nije spreman da se usred rata vezuje za Rusiju na način koji bi mogao da uništi srpsku privredu, piše nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung – FAZ).

Pokazatelj su, prema oceni lista, i povremeni kritički izveštaji i ocene u „imperiji televizija, portala i tabloida kojima upravljaju Vučićevi saradnici, i koji uvek izveštavaju kako on želi“.

„Nekada su tamo isključivo pevani hvalospevi kada je u pitanju Putin. Stalno je naglašavana bratska bliskost Srba i Rusa. Sada to više nije u potpunosti slučaj“, piše FAZ, a prenosi portal Euraktiv Srbija.

„Takvi disonantni tonovi pokazuju – predsednik Srbije nije samo u prvom redu ideolog, već i pragmatičan moćnik. Nema primedbi na proglašavanje bratstva sa Rusijom kada mu je to koristi u unutrašnjoj politici. Ali ne želi da se usred rata upušta u krvno bratstvo sa Rusijom koje bi na kraju moglo da ruinira privredu Srbije“, ocenjuje dnevnik.

List piše i da je Vučić nedavno „demonstrativno“ posetio ukrajinske izbeglice na jugu Srbije, poželeo im dobrodošlicu i ponudio svaku pomoć. „Takve izjave i geste znatno se razlikuju od tonova iz prvih dana rata, kada je jedan predsedniku posebno odan list objavio i naslov ‘Ukrajina napala Rusiju'“, piše FAZ.

Taj polovični zaokret, piše FAZ, pokazuje da je u sadašnjim uslovima veoma teško očuvati Vučićevu politiku klackanja između istoka i zapada.

Dokaz je i veliko zanimanje za to da li će nemački kancelar Olaf Šolc posetiti Srbiju, piše dnevnik, dodajući da se na ulicama Beograda moglo čuti da te posete neće biti, ako prethodno Srbija primi ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

List piše da je Vučić uoči otkazane Lavrovljeve posete rekao da bi nedolazak Šolca bio „loša vest“, i proročanski rekao: „Prvo da vidimo da li će doći Lavrov, a onda ćemo videti dalje“.

Napominjući da je Lavrov još u martu hvalio odluku Srbije da se ne pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije, FAZ ocenjuje da bi sada moglo da se desi da se Kremlju ne dopadnu neke buduće odluke Srbije.

Nemački dnevnik podseća da je Vučić još 2017. citirao izreku koja se pripisuje američkom piscu Embrouzu Birsu, da je „rat božji način da ljude nauči geografiji“.

„I srpski rusopfili su ovih dana dobili poduku iz geografije – Srbija se možda graniči sa Rusijom u njihovoj mašti, ali ne i na geografskoj karti. Vučić je tu jednostavnu istinu znao i ranije, a možda će sada i delovati u skladu sa njom“, zaključuje FAZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari