"Rusiju tek čeka lanac poniženja", "Srbija uvodi sankcije": Sagovornici Danasa o tome zašto Vučiću odgovara zatvoreno nebo za Sergeja Lavrova 1

Otkazivanje posete Sergeja Lavrova Srbiji dobnosi više koristi nego štete vlastima u Beogradu, smatraju sagovornici našeg lista.

– Zatvaranje evropskog neba za gospodina Lavrova je manifestacija međunarodnih dimenzija sankcija koje su uvedene Rusiji nakon brutalne agresije na Ukrajinu.  Prostor za komunikaciju sa Zapadom je drastično sužen. A poruka da su Srbija i čitav region okruženi zemljama članicama EU i NATO predstavlja veliko otrežnjenje i za naše građane, kao i sve one koji neprekidno sanjare o promenama granica. Drugo je pitanje kako stvoriti prostor za diplomatski uticaj na Rusiju kako bi se rat što pre završio. Da li je Srbija idealno mesto za moguće pregovore kako neki misle? Teško. Najzad, ovo je ogromno poniženje za jednu tako veliku zemlju kao što je Rusija, koje samo najavljuje lanac poniženja koji je očekuje u budućnosti. Ona mogu ići od dugotrajne izolacije i onemogućavanja da ostvari svoju prirodnu potrebu da se približava Zapadu, za koji je trgovinski, tehnološki i kulturno tesno vezana, do vazalnog odnosa prema Kini, koja će u ne tako dalekoj budućnosti vladati svetom, što zemlje sa kojima se graniči mogu čekati samo sa nelagodom, rekla je juče u razgovoru za Danas Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji, u odgovoru na pitanje da li je „zatvaranje neba“ za šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova do sada nikada jasnije dokazalo da je Srbija okružena NATO državama.

Ješić: Uvešćemo sankcije Rusiji

– Odluka Severne Makedonije i Crne Gore da zatvore nebo za let šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd je velika usluga predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog koje im je on beskrajno zahvalan – kaže za Danas Goran Ješić, funkcioner Demokratske stranke.

On je komentarišući otkazivanje posete Sergeja Lavrova rekao da je sve bilo uveliko jasno i bez ove „incidentne situacije“, a to je da Aleksandar Vučić namerava da uvede sankcije Rusiji.

– Srbiji je mesto u Evropi. Srbija ima svoje opterećenje iz 1999. godine koje nije lako objasniti građanima, pogotovo u narativu koji traje već 22 godine.

Zbog budućnosti Srbije, jako je važno da Srbija to reši – ističe Ješić.

Odluka je doneta, napominje on, i ona glasi – uvešćemo sankcije Rusiji.

Lavrov: Naše odnose sa Srbijom niko neće uspeti da uništi

Lavrov je, na onlajn konferenciji za novinare umesto posete Beogradu, izjavio da Moskva nije mogla ni da zamisli takvu odluka pojedinih zemalja NATO da zabrane dolazak ruskog šefa diplomatije u Beograd.

Naše odnose sa Srbijom niko neće uspeti da uništi, rekao je Lavrov pošto su Severna Makedonija, Bugarska i Crna Gora zabranile prelet njegovog aviona iz Moskve do Beograda.

Lavrov je rekao da je upućen poziv ministru spoljnih poslova Srbije Nikoli Selakoviću da u što skorije vreme poseti Rusiju i izrazio nadu da neće biti problema sa preletom njegovog aviona, kao u aktuelnom slučaju „kada je Brisel izgubio svoje lice“.

Mi smo planirali da razgovaramo o širokom dnevnom redu, o brzorazvijajućem strateškom partnerstvu, o međunarodnim poslovima. Očigledno briselski rukovodioci nisu hteli da nam daju platformu za razgovor u Beogradu, gde bismo potvrdili rusku poziciju po pitanju Kosova i Bosne i Hercegovine, kao i podršku inicijativi Beograda za Otvoreni Balkan, rekao je Lavrov i naglasio da je sada to „zatvoreni Balkan“.

Prema rečima Lavrova, izjave bivšeg diplomate Karla Bilta i američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila kojima se reaguje na najavu posete ruskog šefa diplomatije Srbiji i reči da Srbija treba da napravi konačni izbor pokazuju da u Briselu nema mesta za slobodan izbor suverenih država.

Sloboda izbora partnera je princip za koji se Zapad zalagao, a sada su ga sami uništili, ocenio je Lavrov.

Na pitanje koje mere se preduzimaju da bi taj sastanak ipak bio održan, Lavrov je rekao da se zna pozicija koju je zauzela Srbija i da je predsednik (Aleksandar) Vučić podvukao da se neće baviti antiruskom politikom, ali da EU upravo to hoće.

– Žele da svi kandidati zauzmu poziciju antiruskog karaktera. Pokazalo se koliko vredi Crna Gora i druge zemlje u NATO. Služe samo da bi se kaznila i suzbijala Rusija, dodao je Lavrov i napomenuo da Moskva nikad neće preduzimati korake koje će otežati veze između zemalja.

On je ukazao da su i pojedini napisi u medijima da je nemački kancelar Olaf Šolc bio uvređen zbog posete ruskog šefa diplomatije, pa se Srbija odlučila na ovakav „neljubazan korak“, ponižavajući za te medije i one koji su potpisali takve tekstove.

Samo na Balkanu Brisel podržava one koji rade na štetu Srbije, a u Ukrajini one koji rade sve što ide na štetu Rusa, predočio je Lavrov.

Protest u Pionirskom parku

Neformalna grupa građana „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ održala je juče protest zbog najave dolaska šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Beogradu.

U Pionirskom parku, ispred Predsedništva, dok je trajao sastanak Aleksandra Vučića i ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka, okupilo se desetak građana, a organizatori su rekli da su veći skup otkazali zbog otkazivanja Lavrovljeve posete. Aktivisti te neformalne grupe, kojima se pridružila i aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović i predstavnik Žena u crnom, držali su transparent „U Hag, ne u Beograd“, kao i natpise „Hvala vam, komšije, spasili ste Srbiju sramote“, na kojem su bile i crnogorska, makedonska i mađarska zastava, prenosi FoNet. U nekoliko navrata građani su zastajkivali i pokušavali da se rasprave sa tom grupom, a dvojica dečaka došla su i stala nedaleko od skupa sa ruskim zastavama. Jedan od predstavnika grupe Čedomir Stojković rekao je da Srbija danas ima razloga da slavi jer „predstavnik propagande ratnih zločina i agresije na Ukrajinu“ nije došao u Beograd „zahvaljujući podršci koju slobodnom narodu Srbije pružaju prijateljske komšijske zemlje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari