Goran Ješić: Vučić je beskrajno zahvalan Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji zbog zatvaranja neba za posetu Lavrova 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Odluka Severne Makedonije i Crne Gore da zatvore nebo za let šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd je velika usluga predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiču, zbog koje im je on beskrajno zahvalan – kaže za Danas Goran Ješić, funkcioner Demokratske stranke.

On je komentarišući otkazivanje posete Sergeja Lavrova rekao da je sve bilo uveliko jasno i bez ove „incidentne situacije“, da to je da Aleksandar Vučić namerava da uvede sankcije Rusiji.

– Srbiji je mesto u Evropi. Srbija ima svoje opterećenje iz 1999. godine koje nije lako objasniti građanima, pogovoto, u narativu koji traje već 22 godine. Zbog budućnosti Srbije, jako je važno da Srbija to reši – ističe Ješić.

Odluka je doneta, napominje on, i ona glasi – uvešćemo sankcije Rusiji.

– Sad se odugovlači sa formiranjem nove vlade i okončanjem izbora. Međutim, Vučićev problem je što on donosi odluke i takvim se predstavlja pred međunarodnom zajednicom. Tako da on te odluke ne može da prolongira. Svi znaju da on donosi odluke a ne nikakva vlada ili parlament. Odluka je doneta da se uvedu sankcije Rusiji – kaže Ješić.

Koliko sam ja razumeo Lavrova, doadaje on, on se sam pozvao u Beograd.

– Kad se sam pozoveš, možeš da računaš na ovakav ishod. Opet, imamo narativ ovaj koji je odvbratan i traje od Miloševića – antiervopski i antinato. Apsolutno mu politički odgovara da se Lavrov ne pojavi u Beogradu – kaže naš sagovornik.

Upitan o naivnosti Sergeja Lavrova i nemogućnosti da predvidi ovakav razvoj situacije, prilikom planiranja posete Srbiji, Ješić kaže da „kada postoji konflikt mora da postoji kanal dijaloga“.

Goran Ješić: Vučić je beskrajno zahvalan Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji zbog zatvaranja neba za posetu Lavrova 2
Foto: N1

– Mislim da Srbija ne sme da bude taj kanal dijaloga. Gledam svoj, srpski interes, pre svega. Da mi prosto mi ne smemo da budemo medijator. Nemamo ni kapacitet ni znanje ni talenat da budemo medijator. Ovo je bilo pokušavanje fokusiranja izolovanog ostrva u Evropi koje je geografski tu gde jeste, pa stoga i pravljenje problema EU. Mislim da je to bio Lavrovov interes. To su dosta iracionalne odluke od prvog dana. To čovek ne može racionalno i sa političkog aspekta da razume. To su vanpolitički okviri – smatra Goran Ješić.

Posle svakog sukoba, napominje on, nađe se neko racionalno rešenje.

– Osim posle Drugog svetkosg rata, kada se lider ubio. Mora da postoji kanal komunkacije, razume se, ali Srbija ne sme da bude medijator – kaže naš sagovornik.

Komentarišući izjavu portparolke šefa ruske diplomatije, da Rusija ne stvara gvozdenu zavesu već da to radi EU, naš sagovornik ističe da, „ako prihvatimo politiku unutar koje se može silom okupirati bilo koja nacija, bilo koji građani, polupati gradove i raseliti ljude, a to je upravo Srbija radila devedesetih godina, onda je to potpuno razumna i idiotska izjava“.

– To je logika politike gde se neko bori za teritoriju i hoće da sprži gradove i pobije žene, decu… Onda je taj ugao vrlo bolestan i zahteva mnogo stručnije analize. Ne postoji racionalan razlog za takvu izjavu, osim ako ne odemo u Srbiju devedesetih ili Rusiju na današnji dan – zaključuje Goran Ješić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari