"Otvoreni Balkan" u Ohridu: Danas počinje dvodnevni samit 1Foto: Wikipedia.org

Samit „Otvoreni Balkan“ kome će prisustvovati predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije započinje danas u Ohridu, a na kome će biti potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, turizma, kulture i poreskih službi. Kao gosti i posmatrači prisustvovaće predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Dritan Abazović, crnogorski premijer, samitu će prisustvovati kao posmatrač i gost, nakon što je „Otvoreni Balkan“ podržao, a u istoj ulozi će biti predsedavajući Saveta Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Samit započinje u ohridskom hotelu Metropol u 18 časova, kada će lideri zemalja članica „Otvorenog Balkana“ održati sastanke sa ministrima poljoprivrede, nakon čega će biti održana radna večera lidera.

Na samom otvaranju obratiće se putem video-linka i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, najavila je Vlada Severne Makedonije.

Sporazum o saradnji na Zapadnog Balkana u oblasti međusobnog priznavanja diploma i naučnih ocena izdatih na visokoškolskim ustanovama i drugim institucijama i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti turizma.

Takođe, biće potpisan Memorandum o razumevanju o kulturnoj saradnji na Zapadnom Balkanu i Memorandum o razumevanju o saradnji poreskih uprava na Zapadnom Balkanu, piše RTS.

Predviđene su dve plenarne sesije u oblasti turizma i kulture. Na samitu će govoriti i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ministarka kulture Maja Gojković.

Lideri Otvorenog Balkana sastaće se i sa predstavnicima međunarodnih organizacija, a na kraju samita predsednik Srbije, premijer Severne Makedonije i predsedavajući Saveta BiH održaće konferenciju za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari