Momirović: Otvoreni Balkan najbolji projekat Jugoistočne Evrope u poslednjih 30 godina 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas u Tirani da je Otvoreni Balkan najbolji projekat koji se pojavio u Jugoistočnoj Evropi u poslednjih trideset godina, osmišljen da okupi sve zemlje regiona oko onoga što ih spaja.

Momirović je, uoči sutrašnjeg supa o putevima Zapadnog Balkana 2022. godine, nakon sastanka s ministarkom infrastrukture i energetike Albanije Belindom Baluku istakao, da Srbija i Albanija imaju priliku da naprave najveće ekonomske iskorake u svojoj istoriji.

Ministar je ukazao na to da se svako povezivanje između država pre svega odnosi na infrastrukturu, odnosno na drumski, železnički i vazdušni saobraćaj, dodavši da danas imamo redovnu vazdušnu komunikaciju između Beograda i Tirane i svakodnevno na toj relaciji realizuju se dva leta.

Kako je saopšteno iz njegovog Ministarstva, Momirović je naglasio da je jedan od projekata koji je i predstavljen na konferenciji „Zapadni Balkan“ i rekonstrukcija i modernizacija pruge Beograd–Bar.

Prilikom rekonstrukcije pruge Beograd–Bar plan nam je da odvojimo jedan krak i da povežemo i Skadar i Tiranu sa tom strateški važnom prugom za Srbiju i na taj način dodatno je ojačamo, istakao je Momirović i dodao da svakodnevno sve više ljudi putuje iz Albanije u Srbiju, kao i obrnuto i ta putna komunikacija će samo rasti.

Samit o putevima Zapadnog Balkana 2022. godine u organizaciji Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) sa nazivom „Oblikovanje budućnosti: sigurni, pametni i održivi putevi“, održaće se u Tirani sutra.

Samit o putevima okupiće partnere iz Jugoistočne Evrope i visoke zvaničnike zadužene za saobraćaj, predstavnike zemalja članica EU, regionalnih institucija i međunarodnih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari