Bujar Osmani: Samit Otvoreni Balkan zbog dolaska Lavrova bio pod znakom pitanja 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je večeras da bi bilo dovedeno u pitanje održavanje Samita „Otvoreni Balkan“ u Ohridu da je došlo do posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji.

„Iako je Srbija, razume se, nezavisna država koja sama odlučuje o svojim spoljnopolitičkim prioritetima, ali u okviru nekih regionalnih inicijativa u kojima učestvujemo, kao što je ‘Otvoreni Balkan’, važno nam je da smo sa svim sa kojima sarađujemo da su na istoj liniji nekih vrednosnih sistema. Dovedeno bilo je u pitanje čak i održavanje sastanka ‘Otvorenog Balkana’ u Ohridu da se ova poseta desila“, rekao je Osmani za TV Sitel.

Kako je istakao to nije odnos prema Rusiji, već prema agresiji na Ukrajinu, čime se potkopavaju osnovni principi međunarodnog prava.

O tome da li je samit sada neupitan s obzirom da je Skoplje zabranilo prelet avionu sa Lavrovom i da li je poznato da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić doći u Ohrid, Osmani je rekao da sastanak, najavljen za 7. I 8. jun, za sada ide po planu.

„Mislim da je to dobro jer nas u okviru regionalnih inicijativa ne ohrabruju koraci koji su u suprotnosti sa osnovnim vrednostima koje delimo kao država“, rekao je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije.

Osmani je rekao da su bilateralni odnosi sa Srbijom dobri i da je za Skoplje u okviru regionalnih inicijativa bila važna odluka Beograda da u UN glasa za rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija u Ukrajini.

„To je bio važan trenutak za podsticanje dalje saradnje u okviru Zapadnog Balkana-Neodržavanje ove posete i ovog susreta (Vučić – Lavrov) ohrabruje i održavanje susreta u Ohridu“, rekao je šef diplomatije Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.