Vučić: Histerija oko posete Lavrova, neki iz EU mogu da idu da pričaju sa Putinom, samo Srbija ne sme da razgovara 1Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

„Takvu vrstu histerije i organizovanih napada na jednu malu zemlju kao što je Srbija dugo nisam video. Vi ne možete da razumete koliko je puta traženo od Srbije da otkaže gostoprimstvo šefu ruske diplomatije“.

To je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle današnjeg sastanka sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, govoreći o otkazivanju posete Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova, i dodao da za njega nije bilo preveliko iznenađenje što Lavrov na kraju nije mogao da dođe u Beograd.

Vučić je gostovao u Dnevniku na RTS gde je govorio o ishodima susreta sa ruskim ambasadorom u Beogradu Bocan-Harčenkom, a u svetlu otkazivanja posete Sergeja Lavrova, ruskog šefa diplomatije, Beogradu.

„Nekima iz EU je dozvoljeno da idu da pričaju sa Putinom, vrhovnim komandantom Ruske federacije, a Srbija ne može da razgovara. To nije pitanje preleta ili nepreleta“, naglasio je Vučić.

Lavrov je trebalo da dođe danas u zvaničnu posetu ali je to onemogućeno jer Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska nisu dozvolile prelet njegovog aviona u vazdušnom prostoru tih zemalja.

Vučić je naglasio da mora da izrazi nesaglasje sa zabranom pokušaja razgovora kao i nezadovoljstvo zbog sveukupne atmosfere u Evropi i svetu.

„Naše nepristajanje da ne budemo uvek deo čopora izazava nečiju glavobolju. Ta histerija koju ste mogli da vidite u prethodna 24 sata pokazala je šta oni žele. Vide da Rusiji ne mogu ništa, pa misle da imaju pravu da nas lupaju po glavi pošto Rusiju ne smeju“, naglasio je Vučić ističući da tu ne misli na velike sile, kakva je SAD, već na „oni mali“ od Karla Bilta, do Hrvatske.

Vučić je naveo i da je veliki broj predstavnika zapadnih medija došao danas u Beograd sa željom da fotografiše Vučića i Lavrova – „da mogu da napadnu i ocrne Srbiju, a šta je Srbija kome loše uradila?“, naglasio je on.

Zbog sprečavanja Lavrova da se sastane sa Vučićem počela je ofanzivna serija poruka iz Moskve usmerena prvenstveno zemljama regiona koje nisu dozvolile posetu, optužbe i kritike na račun EU i NATO, a bilo je i oštrih poruka Srbiji, koje su stigle upravo od Bocan-Harčenka.

Lavrov je izjavio da je situacija sa posetom Srbiji nezamisliva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari