FBD: Nastaviti pregovore Beograda i Prištine uz posredovanje EU 1foto (BETAPHOTO/European Council/Olivier Matthys)

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) izražava duboku zabrinutost zbog ishoda sastanka Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije koji je održan u Briselu 14. septembra.

Ovaj forum stoga ponovo apeluje na Evropsku uniju, EU i ostale izaslanike njenih članica i SAD koji su involvirani u pregovorima Beograda i Prištine da, u skladu sa ranije preuzetim obavezama, preduzmu sve neophodne korake kako bi se sanirala trenutna situacija u kojoj se našao pregovarački proces i vratio nazad na kolosek postavljen francusko-nemačkim planom i Ohridskim sporazumom.

FBD naglašava da od takvih nastojanja i njihove usaglašenosti zavisi ne samo produktivan nastavak zakočenog pregovaračkog procesa Beograda i Prištine već i celokupna bezbednosna arhitektura Zapadnog Balkana i EU u celini.

Očekujemo da će SAD u tim nastojanjima Evropske unije imati značajnu ulogu i da će doprineti da EU ustanovi precizne mehanizme kojima će se otkočiti i ubrzati pregovarački proces Beograda i Prištine u okviru jačanja njihovih persepektiva kao budućih članica EU, kaže se u saopštenju.

FBD ističe da bi se takvim koracima osujetila nastojanja i zalaganja onih politika koje insistiraju na istiskivanju dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU pod okrilje Ujedinjenih nacija čime bi interesi pregovarača iz Beograda i Srbije bili skrajnuti i podređeni interesima suprotstavljenih velikih globalnih sila.

Najnovija događanja u Briselu u Srbiju se ne smeju zloupotreljavati kao izgovor za izbegavanje ispunjavanja obaveza preuzetih u dosadašnjem toku Briselskog dijaloga, kao ni za odvraćanje Srbije sa njenog evro-atlantskog puta koji i dalje predstavlja najbolju garanciju za ostvarivanje nacionalnih interesa Srbije u ovim pregovorima bitnim i za njenu budućnost kao uspešne i moderne evropske države, zaključuje se u saopštenju FBD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari