Miroslav Lajčak, Aleksandar Vučić, Aljbin Kurtifoto FoNet/Twit Miroslav Lajčak

Forum za bezbednost i demokratiju pozdravlja i podržava napore koje trenutno ulažu EU i SAD radi konačnog rešavanja tzv. Kosovskog pitanja, kao i tzv. Francusko-nemački plan o rešavanju pitanja Kosova i smatra ih ključnim i važnim kako za dalje evroatlantske integracije Srbije i regiona tako i za suzbijanje malignog ruskog uticaja u ovom delu Evrope, a koji je poslednjih godina predstavljao značajan faktor jačanja nastojanja da pitanje Kosova ostane zamrznuti konflikt.

Rešavanje ovog zamrznutog konflikta danas je tesno povezano s odbijanjem Srbije da uskladi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, navode u FBD, dodajući kako je upravo “neskrivena nevoljnost zvanične Srbije da se pridruži sankcijama koje su ujedinjena Evropa, SAD i Zapad uveli protiv Ruske Federacije zbog njene agresije na Ukrajinu i ključni razlog ubrzanja pojačane aktivnosti evropske i američke diplomatije prema Srbiji, Kosovu i region”.

“FBD upozorava kako kritike iz Beograda sadašnjih diplomatskih aktivnosti EU i SAD, kao i francusko-nemačkog predloga ‘osnovnog sporazuma Kosova i Srbije’ koji je dospeo do javnosti, suštinski podrivaju pozicije Srbije u njenim pregovorima sa Evropskom unijom.

Takve kritike su – posebno kada potiču iz redova opozicionih stranaka koje svoj politički uspeh zasnivaju na neuspehu dijaloga o rešavanju pitanja Kosova – izuzetno kratkovide i u osnovi one više protežiraju ruski nego interes Srbije, za koji se navodno ti kritičari EU, SAD i Francusko-nemačkog predloga zalažu.

FBD naglašava da su Vlada i stranke koje su svoje političke uspehe zasnivale na agendama evroatlanskih integracija sada apsolutno odgovorne i dužne da bez ustezanja krenu u racionalno i efikasno pobijanje takvih kritika.

„I isto tako, da se, ako ih ima, i u sopstvenim redovima suprostave pokušajima prolongiranja jasnih i nedvosmislenih odgovora na političke izazove pred njima, kao i da mogu biti svesne svoje odgovornosti u oslobađanju Srbije od štetnih političkih balasta prošlosti, koji ne samo što Srbiji nisu i neće sačuvati Kosovo, već će joj uništiti i za dugo odložiti i budućnost kao razvijene evropske države“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari