Ferka: Ispoštovati preporuke ODIHR, ali je potrebna i izmena izbornih zakona 1foto FoNet Miki Jevtović

Učesnici kampanje za fer izbore – Ferka, koja je nastavljena večeras u Gornjem Milanovcu, ponovili su da je neophodno da budu ispoštovane preporuke ODIHR uoči lokalnih izbora, a ukazali su i na potrebu izmene izbornih zakona.

“Kako je moguće da od 2003. godine do danas mi nismo sposobni da donesemo, ili da u proteklih 12 godina predložimo izborni zakon po kojem ne bi mogao nosilac liste da bude neko ko nije kandidat! Kako je moguće da niko ne traži većinski izborni sistem, barem na lokalu…“, rekao je Nenad Kulačin, novinar i koautor emisije “Dobar, loš, zao”, koji je učestvovao na tribini s predstavnicom udruženja “UZINAT“ Tatjanom Milošević i novinarkom Jelkom Jovanović.

Kuličanin je ocenio i da je “sada trenutak da se zapreti bojkotom izbora ako se ne sprovedu preporuke ODIHR-a i da pripremimo Evropu da podrži”, saopštile su Građanske inicijative.

Tatjana Milošević je istakla da građani treba da shvate da od njih nešto zavisi i da prestanu da pristaju na kompromise.

“Ako kažemo – ja ću da ćutim, skupiću tih 20-40 sigurnih glasova da bi moje dete dobilo posao… A onda dete dobije dete, mesta u vrtiću nema, nema autobuske linije do sela, nema ko da nas leči… Tim ‘malim’ pristajanjem, pristajemo da upadnemo u ponor, i naša deca žive u tom ponoru”, rekla je ona.

Novinarka Jelka Jovanović pitala je kako je moguće da ljudi sebi dozvoljavaju da ih neki ime pokrije i da ne budu oni kandidati.

“Izbori su politička utakmica, a za fer utakmicu trebalo bi da budu ravnopravni učesnici, a ne da trči jedan sa bukagijama i kuglama, a drugi da ima sto metara prednosti na trci od 110 metara”, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari