FHP: Arhiva o zločinima u Sandžaku - pripadnici Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije direktno učestvovali u nasilju 1foto EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštila je danas da je objavila treću digitalnu arhivsku kolekciju „Zločini u Sandžaku devedesetih godina“, u kojoj se pripadnici Vojske Jugoslavije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije optužuju da su direktno učestvovali u nasilju.

Kako je istaknuto, oni su, osim toga, dopuštali naoružanim pripadnicima Vojske Republike Srpske, koji su neometano prelazili granicu od početka rata u Bosni i Hercegovini, da maltretiraju lokalno stanovništvo.

Cilj digitalne kolekcije je da prikaže kako su etnički incidenti na početku devedesetih godina u Sandžaku dobili sistemski karakter i „prerasli u zločine kao što su otmice, mučenja i ubistva“.

Kroz svedočenja, presude, izveštaje i drugu arhivsku građu, kolekcija posebno obrađuje četiri zločina koja su se dogodila nad stanovnicima Sandžaka – otmicu građana Sjeverina iz autobusa koji je saobraćao na relaciji Priboj-Rudo, otmicu iz voza u Štrpcima, napad na selo Kukurovići i torturu u policijskim stanicama, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari