Florijan Biber o dešavanjima u Srbiji: Nezavisna međunarodna istraga najbolji način za izlazak iz postizborne krize 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Profesor Univerziteta u Gracu i stručnjak za Balkan Florijan Biber izjavio je danas da je demonstracija bliskih odnosa srpskih vlasti sa Rusijom u vezi sa izborima poruka za spoljnu, a ne za unutrašnju upotrebu.

„Zapadu se kaže – ako nas vi više ne podržavate i ako previše tražite da se istražuju nepravilnosti u izbornom procesu, imamo drugog partnera, Rusiju, i možda više nećemo prodavati oružje Ukrajini.

To znači da ne očekujem da Srbija dobija ozbiljnu podršku u bezbednosnom smislu iz Rusije, nego se šalje signal Zapadu da ne bi trebalo previše da ispituje stvari u Srbiji“, rekao je Florijan Biber Glasu Amerike.

Biber podseća da ovo nisu prve nepravilnosti registrovane na izborima u Srbiji u protekloj deceniji, ali da je prvi put da se Zapad fokusirao na to, i ukazuje da tu postoji problem, jer Zapad loptu za istragu o neregularnostima prebacuje na institucije u Srbiji.

„To rade iako znaju da institucije u Srbiji nisu nezavisne i nisu u stanju da to istraže. Treba neki proces koji uključuje opoziciju, nezavisna tela i nevladine organizacije, kao što su CRTA i druge koji to posmatraju. Mislim da su ovakve izjave srpskih vlasti pokušaj da se spreči takva vrsta intervencije“, kazao je Biber.

Biber smatra da bi nezavisna međunarodna istraga, koju bi moglo da predvodi neko telo EU, bila najbolji način za izlazak iz postizborne krize i ističe da bi bilo najbolje da do toga dođe na predlog EU, a da SAD podrže.

Pitanje je, međutim, da li će se to desiti, smatra Biber, jer poruke koje dolaze iz Vašingtona o istrazi izbornih neregularnosti nisu snažne koliko bi mogle da budu.

„Mislim da je očigledno da postoji neka geopolitička dinamika koja sprečava da SAD govore jasno i glasno protiv izborne krađe, a to, nažalost, sprečava i neku jasniju i jedinstveniju poziciju EU i SAD. Očekujem, ipak, da oni vide da se ne mogu graditi dobri odnosi sa Srbijom sa takvom vrstom režima i izbornom krađom, ali tek moramo da vidimo da li su SAD spremne da to urade“, kazao je Biber.

Prema njegovim rečima, bez obzira na sve, Zapad neće moći da ignoriše ono što se dešava u Beogradu ako opozicija i građani budu istrajni i nenasilni u zahtevima za ponavljanje izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari