Fon der Lajen predložila Mejred Mekginis za novu evrokomesarku 1Ursula fon der Lajen Foto: Beta-AP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je danas da Irkinja Mejred Mekginis (Maireád McGuinness) bude evropska komesarka za finansijske usluge a da potpredsednik EK Valdis Dombrovskis preuzme portfelj donedavnog komesara za trgovinu Fila Hogana.

Izbor Mejred Mekginis, članice grupe Evropska narodna partija (EPP) i trenutno prve potpredsednice Evropskog parlamenta, doneće napredak na putu ka rodnom paritetu u Evropskoj komisiji koja će sada imati 13 žena i 14 muškaraca, što je za Fon der Lajen veoma važno.

Irska je kao kandidata za komesara koji će zameniti Hogana predložila i Endrjua Mekduela (Andrew McDowell), bivšeg potpredsednika Evropske investicione banke.

Hogan je u avugustu morao da da ostavku zbog kršenja zdravstvenih mera za suzbijanje epidemije korona virusa tokom posete Irskoj.

Fon der Lajen je istakla „iskustvo“ oba kandidata u pitanjima EU ali je izabrala Mekginis dodajući da ima „odlične kvalifikacije“ i njeno „puno poverenje“ za tu poziciju, preneo je EURACTIV.com.

Rezultat tog izbora je da će EPP zadržati „moćan“ trgovinski portfelj.

Mekginis će preuzeti portfelj finansijskih usluga u ključnom trenutku za EU. Komisija, naime, tokom jeseni treba da objavi brojne inicijative, uključujući dugo očekivane propise o kriptovalutama i predlog integrisanja sektora platnih usluga u Evropi.

Irska evrokomesarka će biti zadužena i za poslove oko kompletiranja unije tržišta kapitala EU.

Istovremeno će Dombrovskis, izvršni potpredsednik Evropske komisije zadužen za ekonomiju u interesu građana, dodati u svoj portfelj i trgovinu.

Predsednica EK je rekla da će Dombrovskis takođe biti predstavnik Komisije na sastancima Evrogrupe zajedno sa komesarom za ekonomiju Paolom Đentilonijem.

Pre nego što preuzmu portfelje, Mekginis i Dombrovskis će ići na slušanje pred evroposlanicima u Evropskom parlamentu.

Uz Evropski parlament, izbor Ursule fon der Lajen mora da odobri i Savet EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari