Fon Kramon: Kraj Lajčakovog mandata treba da bude kraj dijaloga Beograda i Prištine 1Foto: Beta/European Parliament/Eric VIDAL/DS (arhivska)

„Kraj mandata Miroslava Lajčaka (april 2024. godine, prim. aut.) specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, mogao bi da bude i kraj dijaloga, koji naravno mora da bude zasnovan na međusobnom priznanju što nije lak cilj ali sam veoma optimistična po tom pitanju, rekla je izvestiteljka EP za Kosovo Viola fon Kramon.

Ona se medijima obratila zajedno sa Vladimirom Bilčikom, izvestiocem EP za Srbiju, nakon plenarne sednice Evropskog parlamenta na kojoj su usvojene rezolucije EP o Srbiji i Kosovu, a fon Kramon je obrazložila detalje svog izveštaja o Kosovu na osnovu koga je sačinjena rezolucija.

„U izveštaju o Kosovu se naglašava potreba da se normalizuju odnosi sa Srbijom, bazirano na međusobnom priznanju, to je preduslov za nastavak puta obe strane ka pridruženju EU. Trenutno dijalog nije visoko na agendi ni zvaničnog Beograda i zvanične Prištine i to je kritikovano od strane mnogih pojedinih evroparlamentaraca, kao i u našem izveštaju“, navela je Fon Kramon.

Ona je rekla da postoje pitanja koja su nedavno počela da se rešavaju kao što je dogovor o nestalim osoba i dogovor o energetskim pitanjima, te da to jesu pomaci napred ali ne dovoljni.

„Moraju da se poprave odnosi, ne samo na političkom nivou već i na nivou života građana“, navela je ona i dodala da je značajna integracija kosovskih Srba.

Fon Kramon je naglasila da postoje visoka očekivanja od sastanka koji bi Lajčak trebalo da predvodi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

„Nadamo se da će se održati sastanak na najvišem političkom nivou na kome će biti rešena i neka goruća pitanja kao što je pitanje registarskih tablica“, navela je ona dodajući da Miroslav Lajčak ima punu podršku EP u svom radu na ovim pitanjima.

Lajčaku je EU nedavno produžila mandat na poziciji glavnog pregovarača između Beograda i Prištine, do aprila 2024. godine. Miroslav Lajčak voditi proces dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova do aprila 2024. godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari