Franc Bogovič: Proširenje mora biti među prioritetima EU 1

Samit EU – Zapadni Balkan u Sofiji vidim kao znak jasne i jake odlučnosti EU za evropsku perspektivu regiona i interesa EU za proširenje na Zapadni Balkan.

Fokus samita na temi povezivanja sa ciljem poboljšanja veza EU sa Zapadnim Balkanom a i unutar regiona, veoma je važan, pošto su baš povezivanje i saradnja suštinska osnova funkcionisanja Evropske unije i njeno jezgro razvoja i ekonomskog, te socijalnog prosperiteta, a to je ono što najviše treba i zemljama Zapadnog Balkana, ocenjuje za Danas Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu.

Bogovič smatra da će ovaj samit „pokazati i jasnu nameru za konkretniju pomoć zemljama iz regiona na njihovom putu ka EU, ne samo na najvišem političkom nivou, nego i nameru za većom operativnom i finansijskom pomoći iz domena razvojne pretpristupne pomoći i investicija EU“.

– Dugo sam upozoravao da EU treba da poveća EU fondove pretpristupne pomoći za Srbiju i za sve druge države Zapadnog Balkana, pošto su IPA fondovi glavni instrument pretpristupnog procesa, i nadam se da je došlo vreme za to, da će to biti i jedna od mnogih važnih poruka samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji. Članstvo u EU, gde države članice dobijaju kroz zajedničko tržište, a i kohezijski fondovi, koji mogu da smanje razvojni raskorak i nejednakost, kao i da očuvaju radna mesta i da stvore nova – iz tih razloga veoma je značajno. To je naročito bitno za građane, da imaju realnu perspektivu za ekonomski i socijalni prosperitet, a i za mir, međusobno razumevanje i poštovanje susednih naroda – suseda na Zapadnom Balkanu, evropskih naroda u regionu i u Evropskoj uniji, ističe naš sagovornik.

Bogovič napominje da „članstvo u EU, naravno, znači priznavanje osnovnih pravila i principa Unije, a proces pristupanja apostrofira i glavne političke i ekonomske reforme, zahteva napredak na području pravosuđa i vladavine prava, borbe protiv korupcije, slobode medija, a to će uz snažniju političku podršku EU biti mogućnost za lakši i ubrzani proces evropske integracije regiona“.

– Maksimalno podržavam proces evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana i ta tema treba da ostane među prioritetima evropske političke agende, zaključuje poslanik EP za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari