Francuska novinska agencija: Kod Raške danas nije vidljivo kretanje ili pojačano prisustvo oružanih snaga Srbije 1Kosovska policija Foto: FoNet/AP

Francuska novinska agencija AFP je prenela da je njen reporter javio da danas u regionu Raške, blizu administrativne linije s Kosovom, „nije bilo vidljivo nikakvo posebno kretanje ili pojačano prisustvo srpskih oružanih snaga“.

AFP uz to podseća da su SAD sinoć, u petak, upozorile na „značajno srpsko vojno raspoređivanje duž granice s Kosovom“ i pozvale „Srbiju da povuče (svoje) trupe“.

Agencija piše da „nedelju dana posle smrtonosnih sukoba na Kosovu koji su izazvali jednu od najozbiljnijih eskalacija tenzija za mngo godina, čini se da je mogućnost zbližavanja Albanaca i Srba udaljenija nego ikada“.

„Ubistvo kosovskog albanskog policajca u nedelju u zasedi paravojnih komandosa i razmena vatre koja je usledila ceo dan, ostavivši troje mrtvih među komandosima – kosovskim Srbima, vratili su na površinu višegodišnje nepoverenje i gorčinu“, piše AFP.

Dalje se navodi da su „vlasti Srbije i njene bivše pokrajine – čiju nezavisnost, proglašenu 2008. godine, Beograd ne priznaje, ušle su u rat reči i optužbi koji prete daljim udaljavanjem njihovih stavova u dijalogu koji želi Brisel“.

U srpskom delu podeljenog grada Mitrovice, piše AFP, stanovnici sada kažu da strahuju od povećanog prisustva specijalnih snaga kosovske policije.

„Plašim se represije koju smo već doživeli. Ubijen je policajac i to je strašno. Sada mogu samo da zamislim šta će biti sledeće“, rekao je 38-godišnji Srbin za AFP.

„Ja samo želim normalan život, a ovo nije normalan život. Mislim da će posle onoga što se desilo, cela zajednica biti stigmatizovana“, dodao je on.

S druge strane, „pretežno albanski stanovnici glavnog grada Prištine, kao i kosovska vlada, odgovornost za najnovije nasilje prebacuju Beogradu“, piše AFP.

„Srbija je odgovorna za to što se dogodilo. Pomirenje sa Srbima na severu je moguće i zašto onda ne živeti tizajedno? Jer oni to ne žele“, rekao je za AFP jedan 64-godišnji Albanac.

„Pomirenje će biti moguće ako prestanu provokacije“, rekao je za AFP jedan ekonomista iz Prištine, koji je dodao da nije moguća moguća podela teritorije – da se sever ustupi Srbima i sklopi mir: „Sever je deo Kosova i ostaće deo Kosova“, piše na kraju teksta.
Foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari