AFP: Umešanost predsednika stvorila 'nepravedne uslove' na izborima u Srbiji - kaže OEBS 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Francuska novinska agencija AFP piše da je “ ‘umešanost’ predsednika Srbije Aleksandra Vučića u decembarske izbore stvorila ‘nepravedne uslove’ – naveo je OEBS u sredu u izveštaju kojeg je, međutim, pozdravila Vlada Srbije koja kaže da se vidi kraj ‘spekulacija’ o prevari“.

AFP citira da su posmatrači iz Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) „ukazali da su prevremeni parlamentarni i lokalni izbori bili ‘tehnički dobro vođeni, nudeći biračima izbor političkih alternativa’ „.

Ali „dominirao je odlučujući angažman predsednika koji je, u kombinaciji sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorio nepravedne uslove za kandidate“, piše AFP o „zaključcima ovog izveštaja dugo očekivanog u Srbiji“.

„Predsednik Srbij koji nije bio kandidat, u stvari je vodio kampanju svoje Srpske napredne stranke (SNS, nacionalistička desnica) i bio je na svim plakatima“ – piše AFP.

Agencija navodi da je SNS osvojila 46,75 odsto glasova na nacionalnom nivou što joj je obezbedio apsolutnu većinu od 129 od 250 mesta u Parlamentu.

„Uzvikujući „Prevara!“, glavna opoziciona koalicija ‘Srbija protiv nasilja (SPN)’ koja ima 65 mandata, zatražila je poništenje rezultata pred sudovima, koji su odbili njene žalbe“ – piše AFP.

„Osnovne slobode su generalno poštovane u kampanji, ali je ona bila poremećena oštrom retorikom, pristrasnošću medija, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa“ – prenosi AFP iz izveštaja ODIHR.

„U rezoluciji usvojenoj početkom februara, Evropski parlament je pozvao na ‘nezavisnu istragu’ o navodnim nepravilnostima što je zahtev koji je Beograd ignorisao“ – piše francuska agencija.

Premijerka Ana Brnabić, navodi AFP, „pozdravila je izveštaj, obećavši da će raditi na sprovođenju preporuka iz njega za unapređenje izbornog procesa u toj zemlji koja pregovara o članstvu u Evropskoj uniji“.

„Ovaj izveštaj stavlja tačku na sve laži i sulude optužbe o izbornoj krađi“, rekla je ona na konferenciji za novinare – navodi AFP.

Opozicija je branila drugačije tumačenje zaključaka: „Kada vam neko kaže da su izbori protekli u neravnopravnim uslovima, favorizujući jednog čoveka, jednu stranku, jednu strukturu (…) to se zove tako kada su izbori (…) nedemokratski i neslobodni“ – rekla je novinarima Marinika Tepić, jedna od opozicionih lidera – piše agencija.

„Svi znaju šta se desilo (…) Samo se niko ne usuđuje da kaže caru da je go“, dodala je ona – piše AFP na kraju teksta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari