AP: Međunarodna misija kaže da su izbori u Srbiji bili u nepravednim uslovima 1Foto: Z. S. M.

Američka novinska agencija AP piše da su „nedavni sporni izbori u Srbiji održani u ‘nepravednim uslovima’ delom zbog predsednikovog učešća i sistemskih prednosti za vladajuću stranku – navodi se u izveštaju međunarodnih posmatrača objavljenom u sredu“.

U Konačnom izveštaju Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) „takođe se navodi da su decembarski izbori u toj balkanskoj zemlji bili ‘ometani oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa’ “ – prenosi AP.

Agencija konstatuje da je „Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali se populistička vlada predsednika Aleksandra Vučića suočila sa optužbama za suzbijanje demokratskih sloboda“, kao i da „opozicija tvrdi da joj je oduzeta pobeda u glavnom gradu Beogradu i da je ceo izborni proces bio neregularan. Političke tenzije dovele su do velikih uličnih protesta“.

„Vučić i njegova vladajuća Srpska napredna stranka negirali su da je bilo kršenja propisa – navodi AP i piše da je „premijerka Ana Brnabić pozivajući se na delove novog izveštaja OEBS-ove Kancelarije, optužila opozicione grupe i nezavisne medije da ‘lažni narativ’ o navodnoj prevari kreiraju s ciljem da destabilizuju zemlju“.

„Izbori u Srbiji su bili slobodni i fer“, rekla je Brnabić, „tvrdeći da izveštaj to dokazuje“ – piše AP i nastavlja da se „u izveštaju, međutim, navodi da je ‘odlučujuća umešanost’ Vučića, ‘zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorila nepravedne uslove’ “ i da je „takođe navedena ‘preovladavajuća autocenzura među novinarima i snažan uticaj vlade na većinu medija’ „.

Neki u opoziciji su iskoristili izveštaj da potkrepe svoje tvrdnje – piše AP i navodi da je „liderka opozicije iz ‘Srbije protiv nasilja’ Marinika Tepić“ rekla da „kada vam neko kaže da su izbori protekli u neravnopravnim uslovima, favorizovanju jednog čoveka, jedne stranke, u atmosferi polarizacije i govora mržnje… to su nepravedni, neslobodni i nedemokratski izbori“.

AP piše da su „opozicija i pojedini posmatrači lokalnih izbora tvrdili da su birači iz inostranstva dodavani na biračke spiskove u Beogradu i na dan izbora ukrcavani da glasaju za vladajuću stranku“ i da se u izveštaju ODIHR kaže da su te optužbe „podrile poverenje javnosti u integritet lokalnih izbora i takođe su uticale na prihvatanje parlamentarnih rezultata“.

ODIHR je pozvao vlasti da izvrše „smislenu reviziju biračkih spiskova i matičnih knjiga uz učešće relevantnih zainteresovanih strana“, navodi AP i zaključuje da ostale preporuke obuhvataju sprovođenje mehanizama nadzora da bi se sprečili „zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući zaposlene u javnim i državnim institucijama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari