"Bilo bi politički naivno sav ulog staviti na izveštaj ODIHR": Sagovornici Danasa o narednim potezima režima i opozicije 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Za režim Aleksandra Vučića izveštaj OEBS-a je neprijatan i potencijalno opasan, ali to ne znači da će brzo promeniti svoje ponašanje i odustati od zacrtanih ciljeva. Naprotiv, SNS oligarhija će požuriti da konstituiše republičku vlast, kako bi imala bolju poziciju za cenkanje oko Beograda, navode sagovornici Danasa.

To praktično znači, da će Vučić nastaviti sa započetim konsultacijama i da se uskoro može očekivati da će imenovati mandatara za sastav nove vlade. Ono što je njemu izuzetno važno u ovom trenutku, navode sagovornici Danasa, je da se završi konstituisanje Skupštine Srbije i izabere novi predsednik parlamenta, koji bi u svakom trenutku bio spreman da raspiše nove izbore u glavnom gradu. Naravno, ukoliko se naprednjaci odluče da ne formiraju većinu, uprkos tvrdnji odlazeće premijerke da oni tu većinu imaju.

Boban Stojanović, politikolog, uveren je da izveštaj ODIHR-a neće uticati na vlast i da će oni sada ubrzati sa izborom predsednika parlamenta koji bi mogao da raspiše nove vanredne beogradske izbore, ako tako bude procenjeno. Dodaje da će Vučić nesmetano nastaviti i sa konsultacijama i izborom vlade koji su planirali pre izveštaja ODHIR-a.

I Dragomir Anđelković, politički analitičar tvrdi da će izveštaj ODIHR-a samo ubrzati konstituisanje republičkih institucija.

„Uprkos konstatovanim nepravilnostima u izveštaju za koje odgovornost snose pojedini ministri, Vučić se sigurno neće odreći svih pomenutih ministara, jer time bi potvrdio izveštaj koji mu ne odgovara i pokazao svoju slabost. Napraviće kompromis. Neko će ostati, neko ne, ali uz obrazloženje koje nema veze sa izveštajem, ili čak bez bilo kakvog suvislog objašnjenja. A njegovi mediji će se potruditi da preusmere pažnju javnosti. Najvažnije je da svojoj publici pokaže da je navodni borac za suverenitet koga napadaju inostrani i domaći „dušmani“. To što se radi o potpunoj izmišljotini, u društvu u kome se sistematski guši kritička svest, sigurno smatra da nije bitno. Prevare su mnogo puta do sada prolazile“, navodi Anđelković

On konstatuje da je za režim izveštaj OEBS-a neprijatan i potencijalno opasan, ali to ne znači da će brzo promeniti svoje ponašanje.

„Ne može Vučić da reformiše prevarantsko-politički sistem u čijem je centru. Kada bi to uradio, postao bi mračna prošlost. Pošto je za njega i njegove doglavnike pitanje opstanka na vlasti da li će suštinski nastaviti po starom, ne treba ni očekivati veće sistemske pozitivne promene sve dok ne budu baš priterani u ćošak, te procene da im se više isplati trasiranje puta za bezbedan odlazak sa vlasti, nego velika, unutrašnja i spoljna, politička eksplozija. Pošto za sada ne misle da im opasnost od nje preti, arogantno će demonstrirati samouverenost i snagu, te će SNS oligarhija požuriti da konstituiše republičku vlast, kako bi imala bolju poziciju za cenkanje oko Beograda“, objašnjava sagovornik Danasa.

Dodaje da im u prilog ide i to što i dalje imaju značajnu američku podršku, s obzirom, kako kaže, da Vašington interesuju samo sopstveni geopolitički računi, dok Evropa, ipak, koliko-toliko vodi računa i o demokratskim procesima u zoni svojih interesa.

„Svoj demokratski deficit režim će pokušati da kompenzuje plaćanjem danka kosovsko-metohijskim monetama, i verovatno će još neko vreme u tome u uspevati, ali već se nazire kraj te nacionalno štetočinske kombinacije“, ocenjuje Anđelković.

Sagovornici Danasa primećuju i da se sve svodi na Vučićevu političku računicu. I da će od te računice zavisiti da li će konstituisanje parlamenta sa kojim se stalo, opet iz istih razloga, biti okončano narednih nedelja, kako bi do kraja marta, kako su naprednjaci sami zacrtali, bila izabrana vlada.

„Daleko od toga da je vlasti svejedno zbog izveštaja OEBS-a i kritika koje su iz Evrope došle povodom decembarskih izbora u Srbiji. Ali čini se kao da su već uvežbali svoju reakciju. S jedne strane, za domaću javnost i svoje birače nastoje da minimalizuju te kritike i predstave ih, delom, kao nešto rutinsko i skoro normalno, a delom čak i kao izraz „zavere“ u režiji stranih „mrzitelja“ i opozicionih „izdajnika“, ističe za Danas Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli.

Dodaje da sa druge strane, naprednjaci prema spolja, odnosno prema evropskim adresama emituju pomirljive poruke („učinićemo“, „popravićemo“) i glume konstruktivnost, nastojeći da posledice budu što blaže i bezbolnije.

„No, proces konstituisanja vlasti na republičkom nivou će se najverovatnije nastaviti u narednim nedeljama, dok po pitanju Beograda verovatno još vaga i sabira moguće koristi i štete“, navodi Vukadinović.

A profesor Fakulteta političkih nauka Bojan Vranić smatra da će brzina konstituisanja republičkih organa isključivo zavisiti od političke računice vlasti i toga da li su spremni da dozvole opoziciji da ima prostor u skupštini da vodi kampanju i da se to prenosi na nacionalnoj frekvenciji.

„Svakako bi bilo fer dozvoliti opoziciji prostor za javnu kritiku, ali kako fer uslovi još uvek nisu dogovoreni, SNS verovatno neće osećati obavezu da ovog puta požuri sa konstituisanjem zakonodavnog i izvršnih tela. Što se zakona tiče, kao i prakse dosadašnjih sastavljanja vlada, SNS nikad ne žuri“, sumnjičav je Vranić.

On podseća da je na konferenciji za štampu održanoj nakon stupanja na snagu odluke Centralne banke Kosova o ukidanju dinara, predsednik Vučić zamolio premijerku i vladu da uvaže sve sugestije iz izveštaja OEBS/ODHIR-a.

„Time je SNS već najavio da što se njih tiče, pregovori o boljim izbornim uslovima su na stolu za razgovor. To i ne čudi, jer su te preporuke i do sada sprovođene, ali tako da su štelovane da i dalje omogućavaju SNS dominantan položaj. Tako da, nema osnova da se smatra da je izveštaj uzdrmao SNS na bilo koji način, osim što je stavio nogu u vrata opoziciji da može da zahteva politički dijalog o fer izbornim uslovima. Da li će opozicija to iskoristiti, ostaje da se vidi. Rezolucija EP je u političkom smislu najviše što je opozicija mogla da izvuče od EU, tako da je sada vreme da se SNS podseti na Vučićevu molbu s početka februara i da se dogovore što bolji uslovi za političko delanje u narednom periodu, kako na izborima, tako i u skupštini i medijima“, dodaje Vranić i zaključuje da bi bilo politički naivno sav ulog staviti na izveštaj ODIHR-a koji nije sveto pismo, već skup preporuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari