Francuska se vraća na Zapadni Balkan 1Foto: Beta/AP/Koji Sasahara

Predstojeća poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona ima veliki simbolički značaj jer, pre svega, označava povratak Francuske u „velikom stilu“ na Balkan.

To kažu za Danas diplomate i stručnjaci za evropsku politiku, komentarišući zvanične najave da će Makron boraviti u Beogradu 15. i 16. jula, na poziv srpskog predsednika Aleksandra Vučića. Prema rečima naših sagovornika, dokaz da je zvanični Pariz „ozbiljno zainteresovan“ za situaciju u ovom regionu, uključujući Srbiju, pokazuje i strategija za Zapadni Balkan, koju je ambasada Francuske u Severnoj Makedoniji objavila pre četiri meseca.

Predstavnici diplomatskih krugova nezvanično konstatuju da su prenaglašene ocene pojedinih medija u Srbiji da su Makron i njegova administracija „okrenuli leđa“ kosovskim Albancima, zbog odbijanja vlade Ramuša Haradinaja da ukine takse na robu iz Srbije i BiH, ali da Srbija „svakako treba da iskoristi činjenicu da su u poslednje vreme unapređeni odnosi na liniji Beograd-Pariz“. „Makron, koji je uz nemačku kancelarku Angelu Merkel bio inicijator sastanka o Zapadnom Balkanu u Berlinu, kao i skupa istog formata u Parizu, koji nije ni održan zbog tvrdokornog stava Prištine o taksama, želi da se kosovski čvor rasplete što je pre moguće, i to će staviti do znanja i sagovornicima u Beogradu“, navode diplomate.

Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda, kaže za Danas da očekuje da Emanuel Makron uputi tri poruke tokom posete Srbiji.

– Prvo, očekujem potvrdu onoga što je ranije govoreno – a to je da postoji perspektiva proširenja, ali da prvo sama EU treba da se reformiše. Takođe, akcenat će biti stavljen i na novu francusku strategiju za Zapadni Balkan, odnosno konkretne modalitete saradnje. I, na kraju, očekujem snažnu poruku oko nastavljanja dijaloga Beograd-Priština i ukidanja taksi koje je uvela vlada Ramuša Haradinaja, ukazuje Novaković.

Naš sagovornik ocenjuje da u principu strategija Francuske za Zapadni Balkan označava povratak Francuske na Zapadni Balkan i jačanje saradnje sa ovim regionom u važnim oblastima, poput bezbednosti, odbrane, ekonomije, intenziviranja političke saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari