Frederik Ben Hodžis: Srbija treba da bude svesna rizika kupovine oružja od kineskih kompanija 1Foto: EPA-EFE/ MACIEJ KULCZYNSKI

Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, Frederik Ben Hodžis, kaže za Glas Amerike da bi Srbija trebalo da bude svesna rizika kupovine oružja od kineskih kompanija.

„Poslovanje sa Kinom se za mnoge države uglavnom okonča značajnom krađom tehnologije, angažovanjem kineskih radnika na štetu domaćih i situcijama čije su posledice veliki dugovi”, upozorava u pisanoj izjavi general potpukovnik Hodžis.

Kao saradnik vašingtonskog Centra za analizu evropske politike (CEPA), on motive za takvu saradnju vidi u nastojanjima vlasti Srbije da biračkom telu i Srbima na Balkanu pokaže snagu.

Nada se i da Srbija istovremenio pokušava i da ojača sopstvenu nezavisnost u odnosu na Kremlj i izvuče se iz percepcije da je satelit Moskve.

„Ali ako se Zapad, posebno SAD i EU, ne uključe u ekonomsku utakmicu na Balkanu, posebno u Srbiji, Kina će ispuniti prazan prostor – uprkos svim negativnim aspektima koje nose kineske investicije”, upozorava Hodžis.

Kako je precizirao, „potrebno je da Zapad pokaže želju da se takmiči na tom području, kako bi vrata ostala otvorena”.

„Dajte milionima talentovanih i inteligentnih mladih građana Srbije da se nečemu nadaju – nasuprot tome da budu Venecuela Balkana”, zaključio je Hodžis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari