Gabrijel Eskobar: Ako Priština ne prihvati evropski predlog, izlazi iz evropskog partnerstva, a Srbi moraju da se vrate u institucije 1Printskrin TV Pink

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas u Beogradu da je najveći izazov za Srbiju da ubedi kosovske Srbe da se vrate u institucije i da kosovski Srbi treba učestvuju na lokalnim izborima na severu Kosova bez preduslova.

„Moramo da osuguramo da oni koji budu učestvovali na izborima i koji se vrate u institucije ; budu dobrodošli“, rekao je Eskobar u razgovoru sa grupom novinara u Bogradu.

Eskobar koji je zajedno sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom prethodna dva dana razgovarao sa zvaničnicima u Prištini i Beogradu, rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će uticati na kosovske Srbe da izađu na nove izbore za četiri opštine na severu Kosova.

„Nadamo se da (albanski) gradonačelnici neće koristiti opštinske zgrade, da će se kosovska policija povući i da će demonstranti napustiti tu oblast“, rekao je Eskobar.

Na pitanje kakve će biti posledice po Prištinu ako ne prihvati evropski predlog za rešenje krize na severu Kosova Eskobar je rekao da bi neprihvatanje značilo „okretanje leđa Evropi“.

„Ako ne prihvate znači da izalze iz evroatlantskog parnerstva“, rekao je.

Eskobar je rekao da je formiranje Zajednice srpskih opština pravno obavezujuće za Vladu Kosova i da ona mora biti formirana – s ovom ili nekom budućom vladom.

„Ona je u Briselskom sporazumu, u Ohridskom sporazumu, to nije sporazum Kurtija i Srbije nego Kosova i Srbije. Ako Ksovo želi da napreduje u evropskim integracijama mora da formira ZSO, pitanje je da li će se to desiti s ovom vladom ili nwkom budućom vladom“, rekao je Eskobar.

Kako prenosi Kosovo online, on je na pitanje da li vidi „uticaj Rusije u poslednjim dešavanjima na severu Kosova“, rekao da „Rusija ima koristi od podela unutar Evrope i da nije zainteresovana da vidi proširenje EU“.

„Istovremeno, Rusija koristi krizu u regionu kao argument da je ‚Zapad bio neuspešan‘. Ali, ono što se sada dešava na Kosovu je dugoročan problem između Srbije i Kosova. To je problem između različitih grupa koji je postojao i pre tekuće krize Ukrajini. I ukrajinska kriza nameće još veću potrebu da ovaj problem bude rešen, ali nije u potpunosti generisan od strane Rusije“, rekao je Eskobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari