Stoltenberg: Na Kosovo šaljemo još oko 500 vojnika 1foto: Beta foto/(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da najoštrije osuđuje nedavne napade na trupe Kfora na severu Kosova, u kojima je ranjeno skoro 40 pripadnika mirovnih snaga i dodao ;da Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije.

„Takvi napadi su neprihvatljivi i moraju se zaustaviti“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Pobjedu.

„Na Kosovo šaljemo još oko 500 vojnika iz operativne rezerve za Zapadni Balkan, a dodatni bataljon rezervnog sastava smo stavili u veću pripravnost, tako da i oni mogu biti raspoređeni po potrebi. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da Kfor ima snage i sposobnosti koje su mu potrebne da ispuni svoj mandate“, kazao je.

Naša misija Kfora će preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu i nastavićemo da delujemo nepristrasno, u skladu sa našim mandatom Ujedinjenih nacija, na osnovu Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 iz 1999, rekao je generalni sekretar NATO.

Kako je dodao, nasilje vraća Kosovo unazad, kao i ceo region, a dovodi u pitanje i evroatlantske aspiracije.

„I Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije, uzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja i uključiti se u dijalog uz podršku EU, koji je jedini put ka trajnom miru“, kazao je on.

NATO će nastaviti da igra svoju ulogu kako bi podržao trajnu bezbjednost na Kosovu i stabilnost širom Zapadnog Balkana, rekao je.

Stoltenberg je rekao da je tokom nekoliko poslednjih godina viđeni ruski pokušaji da se mešaju u unutrašnju politiku i demokratske procese u nekoliko zemalja NATO, što je neprihvatljivo.

Dodao je da je Rusija takođe odgovorna za zlonamerne aktivnosti u sajber prostoru i da promoviše dezinformacije i propagandu protiv NATO i saveznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari