Gajić i Narodna stranka predlažu kako otkloniti sumnje u "izborni turizam" 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić predložio je danas dva načina na koje će biti otklonjene sumnje u „izborni turizam“, odnosno nepravilnosti vezane za promenu prebivališta, koji podrazumevaju objavljivanje biračkog spiska sa svakog biračkog mesta nakon glasanja, kao i izmene načina glasanja nakon promene prebivališta.

Gajić je za televiziju Blic rekao da Narodna stranka predlaže da sve gradske i opštinske izborne komisije u Srbiji budu zakonom obavezane da po završetku glasanja skeniraju birački spisak na svakom biračkom mestu i objave ga na svojim internet stranicama.

„Tako će svaki građanin imati mogućnost da utvrdi da li je glasao, odnosno ako nije, da li je neko zloupotrebio njegov glas. Ovo je pogotovo važno za građane koji žive u inostranstvu“, ocenio je on.

Drugi predlog, kako je dodao, vezan je za izmene Zakona o lokalnim izborima.

„Prelažemo, takođe, i izmene Zakona o lokalnim izborima kojima će biti propisano da onaj ko je promenio prebivalište i preselio se iz jednog mesta u drugo neće imati moći da glasa na prvim sledećim izborima u novom mestu prebivališta, nego u starom. Taj predlog odgovara i vlasti i opoziciji“,naveo je Gajić.

Ocenio je i da Narodnoj stranci „pripada pravo“ da učestvuje u dijalogu vlasti i opozicije o uslovima za predstojeće beogradske i lokalne izbore, dodajući da u tim razgovorima ne bi trebalo da učestvuju nevladine organizacije, „jer je reč o institucionalnom dogovoru između vlasti i opozicije“.

„Opozicija je javno dobro demokratske države i deo pravnog poretka, a nevladine organizacije imaju svoju ulogu u delovanju u javnom prostoru, ali ne vidim šta će u političkom dijalogu, a tu pogotovo nemaju šta da traže one nevladine organizacije koje su ušle u političku arenu i naklonjene su određenim političkim opcijama. Po mom mišljenju, samo organizacija BIRODI nije sporna“, naveo je on.

Gajić je dodao i da je „na pragu dogovor“ koalicije Narodne stranke i Dosta je bilo sa pokretom Dveri i da bi narednih dana trebalo da bude održan sastanak o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari