Gajić: Među istaknutim pravnicima ne mogu biti lica starija od 65, a kada je u pitanju zaštitnik može 1Printskrin/Tviter/ Narodna stranka

Poslanici vlasti najavili su danas na sednici Skupštine Srbije podršku predloženim kandidatima za članove Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, kao i Zoranu Pašaliću za izbor za zaštitnika građana, dok je opozicija imala primedbe na kandidate.

Poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić rekao je da je on učestvovao u kampanji protiv ustavnih promena i da smatra da je najgore rešenje mogućnost da ako Skupština ne obezbedi dvotrećinsku većinu za istaknute pravnike, nastupaće kao izuzetak komisija koju čine predsednici Vrhovnog suda i Ustavnog suda, vrhovni javni tužilac, predsednik Skupštine i zaštitnik građana.

Gajić je ukazao da Pašalić navršava 65 godina u septembru, da je prema novom zakonu moguće da ako počne mandat pre 65. može i da ga završi, a da stari zakon to nije omogućavao, već je sa uslovom za penziju morao da prestane da obavlja funkciju.

„Među istaknutim pravnicima ne mogu biti lica starija od 65, a kada je u pitanju zaštitnik može“, rekao je Gajić.

Poslanik Strake slobode i pravde Borko Stefanović rekao je da Pašalić ispunjava formalne uslove, ali da on nije čovek koji pokazuje da neće dozvoliti da se krši zakon.

„Pašalić ispunjava formalne uslove. Pa ne biramo mi Peru Pisara i činovnike, već nekog ko treba da kaže ko udara ljude čekićem i bagerom, a on je taj dan nosio tetki lek. I taj će da nam bude zaštitnik građana, taj će da bude zaštitnik vlasti“, rekao je Stefanović i dodao da treba birati nekoga ko „svima smeta“.

On je rekao da treba birati ljude koji će štiti prava građana i da to sa partijama nema veze, da treba birati ljude koji većinu mogu da pogledaju u oči i kažu „ne možete to da radite“ i da budu „kamen u cipeli“ vlasti.

Poslanik Demokratske stranke Nenad Mitrović rekao je da su poslanici vlasti prinuđeni da glasaju za kandidate koji im se nude, da je jedan kandidat je završio univerzitet Megatrend sa prosečnom ocenom sedam, drugi sa ocenom 6,9, a treći je studirao devet godina.

„Takvi kandidati treba da kontrolišu državu Srbiju i državna preduzeća. Dok sam živ boriću se da znanje bude ispred mediokriteta“, rekao je Mitrović.

On je rekao da su u 2022. godini građani Srbije popili 7,5 miliona kutija lekova za smirenje i antidepresiva i pozvao lekare da ne leče ljude tako, a građane da lekovima ne ulepšavaju stvarnost, već da se probude i bore, jer postoji mogućnost da kada se probude države neće biti.

Poslanik Pokreta slobodnih građana Natan Albahari rekao je da vlast suštinski ne razume šta funkcija zaštitnika građana znači.

„Vi na to mesto gledate kao na figuru u piramidi vlasti koja će vam dati demokratski privid“, rekao je Albahari.

On je ukazao da su poslanici vlasti rekli da zaštitnik građana treba sa vlašću da rešava anomalije i ukazao da su za vlast anomalije kada učestvuju u hajci protiv LGBT populacije, kada gradonačelnik Beograda vređa Rome i kada policija tuče ljude koji leže na ulici na protestima.

„Ovo nije anomalija, to je sistemska katastrofa. Zaštitnik građana nije i ne može da vam bude ortak. Svaka vlast mora da strepi od zaštitnika građana. Zaštitnik građana mora da bude glas za sve koji ne mogu da se čuju. Nažalost, gospodin Pašalić to nije“, rekao je Albahari.

Zamenica šefa poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ Marina Raguš rekla je da je javno slušanje na kojem su bili predstavljeni kandidati za pravosudna tela iskorišćeno za linč i da se od kandidata očekivalo da ulaze u meritum aktivnih predmeta i presuđuju po opozicionoj vertikali.

Kako je rekla, građane najviše treba da interesuje pristup pravdi i pravna sigurnost.

Ona je dodala da zaštitnik građana u svom izveštaju kritikuje vlast.

Poslanik Zavetnika Zoran Zečević govorio je na sednici o situaciji u Elektroprivredi Srbije i istakao da je dovedena do toga da vredi oko tri milijarde evra, da su radnici spremni da brane EPS i da će Zavetnici s radnicima stati u odbranu te kompanije.

On je govorio i o Kosovu i Metohiji i rekao da vlast želi da preda tu pokrajinu Srbije i da građani treba da očekuju da će neko iz Srpske napredne stranke na Vidovdan potpisati predaju Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari