Anketni odbori o 'Tržnici' i zemljištu kod 'Servisa' u Kragujevcu tek posle izbora - SNS u kampanji 1Foto FoNet Branko Vučković

Anketni odbori, formirani pre deset dana u Skupštini grada Kragujevca da istraže slučajeve rekonstrukcije „Tržnice“ i plaćanja za gradsko zemljišta kod „Servisa Zastava“, neće početi rad dok se ne završe lokalni izbori u Srbiji – naveli su danas predstavnici opozicije.

Član anketnog odbora za „Tržnicu“ iz Demokratske stranke (DS) Ivan Dubljanin rekao je agenciji Beta da ima utisak da vlasti namerava da „priguši“ te teme dok traju kampanja i lokalni izbori.

„Ako ne bude odgovarajuće dinamike rada odbora, a idemo u susret godišnjim odmorima koje će koristiti naši potencijalni sagovornici iz gradske uprave i preduzeća, onda to ide u prilog namere vlasti da se rasprava o ‘Tržnici’ razvodni“, rekao je Dubljanin.

Dubljanin je naveo da nema primera formiranja anketnih odbora u lokalnim vlastima u Srbiji, te nema ni modela za detalje u vezi s njegovim radom.

Po njegovim rečima, anketni odbor nije istražni organ, ali su sagovornici u obavezi da odboru daju podatke koji će biti traženi.

Anketni odbori su formirani na zahtev opozicionih odbornika u kragujevačkoj skupštini, pošto zbog odsustva odbornika većine predvođene Srpskom naprednom strankom (SNS)o tome nije raspravljano na hitnim sednicama Skupštine koje su inicirali.

Odbor za „Tržnicu“ treba da utvrdi činjenice i okolnosti za višegodišnje trajanje radova na obnovi zdanja koje je kulturno dobro pod zaštitom države.

„Naš zadatak je da iznesemo na svetlost dana sve ono što se događalo tokom radova na rekonstrukciji Tržnice, prilikom koje je ovo staro i vredno zdanje oštećeno. Bilo je više projekata, više izvođača, a radovi ulaze u petu godinu, uvećavaju se sredstva“, rekao je Dubljanin.

Član drugog anketnog odbora, za zemljište kod „Servisa“, Slađan Rakić iz opozicione Kragujevačke inicijative je kazao da ne očekuje početak rada tog odbora dok se ne završe lokalni izbori u Srbiji, pošto predstavnici odbora iz SNS-a „učestvuju u kampanji“.

On smatra da je ta tema „teža“ za vlast od „Tržnice“ što po njegovim rečima potvrđuje izbor članova odbora iz SNS-a.

„Da je vlast u pravu, a mi u krivu, dobili bismo sve papire. Očigledno je da se nešto krije. Ali, važno je da će se taj izveštaj naći na sednici Skupštine grada i da će o njemu odbornici moći da raspravljaju, što je i bio zahtev opozicije“, rekao je Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari