Gašić povodom izjave Svečlje: Sukobi i tenzije jedini su njegov rečnik 1Foto: MUP

Svečljine optužbe na račun predsednika Srbije su zapravo najava novog nasilja i pritiska na Srbe kojima želi da ih protera sa njihovih vekovnih ognjišta, rekao je ministar unutrašnjih opslova Bratislav Gašić reagujući na izjavu svog Kosovskog kolege Dželjalja Svečlje da se oko 400 srpskih ekstremista obučava na granici sa Kosovom.

U saopštenju za medije ministarstva unutrašnjih oslova Gašić navodi da da je sve što Svečlja „piše i govori“ laž, ali da „pokušava da opravda svoju nesamostalnost i nedostatak samopouzdanja“.

„Sukobi i tenzije su jedini rečnik kojim Svečlja, kao i negov vlasnik Kurti, umeju da komuniciraju, a ne dijalogom, poštovanjem dogovora i međunarodnih sporazuma,“ izjavio je Gašić.

„Nezakonitim preuzimanjem nadležnosti KFOR-a, stvaranjem nelegalnih baza ROSU na severu KiM pokazuju da ne poštuju Briselski sporazum, da ne poštuju ni Evropu ni njene instistucije, i da im mir i vladavina prava nisu ni poznate ni željene kategorije,“ rekao je ministari i dodao da su „nasilje, mržnja, progon i ubijanje Srba“ ono čime su „zadojeni i ne libe se da to otvoreno pokažu.“

Upitao je i da da li se do normalnog i demokratskog društva dolazi oslobađanjem zločinca Azema Kurtaja pripadnika tzv. KBS, koji je na Badnji dan pucao na srpsku decu.

Gašić je istakao da se Vučić ponaša u skladu sa ustavnim nadležnostima i „podsetio“ Svečlju da je u skladu sa Ustavom Srvije Poveljom UN i Rezolucijom 1244 Kosovo i Metohija „deo naše zemlje“.

„Srbija je nezavisna, suverena država,“ navodi se u sopštenju „kontinuirane politike mira, stabilnosti i prosperiteta kojom je vodi predsednik Aleksandar Vučić i normalnost, demokratija, red i zakon nisu njena težnja, već realnost koju Srbija živi. I kao takva zna kako da sačuva svoj narod u južnoj srpskoj pokrajini.“

Gašić tvrdi da Srbija neće dozvoliti da Srbi budu izloženi „agresiji Svečlje ni njegovih paravojnih formacija koje su samo presvučeni OVK, kao ni nove pogrome, proterivanja i ubijanja Srba“.

„Srbija ne napada ni svoj narod ni svoje teritorije, već brani interese i bezbednost svojih građana, suverenitet i teritorijalni integritet. Jer dostojanstvo, nacionalni ponos i očuvanje srpske istorije, tradicije i kulture nema cenu“, zaključuje ministar unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari