Gavrilović (DS): Ponašanje ambasadorke Srbije u Skoplju neprimereno i nedopustivo 1foto FoNet Milica Vučković

Poslanik Demokratske stranke (DS) Miodrag Gavrilović upozorio je danas na „neprimereno i nedopustivo“ ponašanje ambasadorke Srbije u Skoplju Nevene Jovanović, tokom obeležavanja Dana jedinstva i nacionalne zastave u Bitolju, kada su pretili predstavnicima Zajednice Srba u Severnoj Makedoniji jer su pozvali i opoziciju.

Gavrilović je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekao da je dobio poziv na taj skup i podneo zahvet parlamentu da mu se odobri službeni put, što je i urađeno, uredno je dobio rešenje, a on na to obeležavanje i na Kajmakčalan ide godinama.

Ambasadorka i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova u Skoplju moraju da imaju malo više razumevanja i tolerancije, da shvate da smo svi predstavnici države kada se nalazimo u inostranstvu. Neprimereno je da ambasadorka ulazi u polemiku sa naučnicima i da arogantnim tonom pita predstavnike Zajednice Srba u Severnoj Makedoniji zašto su zvali opoziciju, konstatovao je on, i dodao da je Jovanović rekla „Mi ovo organizujemo, mi vam dajemo pare“.

Gavrilović je naveo i da je slušao pretnje i ucene službenice ambasade Nikoline Popović Bulatović, koja je predstavnciima udruženja rekla da posle ovog više nikada neće dobiti ni dinar od države Srbije, jer su na skup zvali nekog iz opozicije.

On je istakao i da je službenik ambasade Miloš Purković pokušao i cenzuru, jer je od novinara makedonske državne televizije, programa na srpskom jeziku, tražio da mu omoguće da pregleda izjavu koju je Gavrilović dao.

Gavrilović je zato zatražio od predsednika i generalnog sekretara Skupštine Srbije da stanu u zaštitu poslanika i da kao predstavnici zakonodavne vlasti upozore izvršnu vlast da ne sme tako da se ponaša, kao i da izdaju saopštenje u kome će osuditi takvo ponašanje ambasadora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari