Gavrilović: Studentski protest je bio ekspres lonac koji je eksplodirao 1Miodrag Gavrilović Foto: Beta/Milan Obradović

To je bio ozbiljan protest, iza koga je stajao narod, energija i želja da se nešto promeni.

To je ekspres lonac koji je u jednom trenutku eksplodirao sa jednom sjajnom energijom. Rezultat je da smo se izborili da ne kradu glasove. To je suština. Dobra je stvar to što smo se borili za etičke vrednosti, za nešto što važi i danas i sutra i bilo kad: to je da jedan čovek bude jedan glas – poručuje za Danas Miodrag Gavrilović, potpredsednik Demokratske stranke i predsednik Inicijativnog odbora studentskog protesta, na 25. godišnjicu od njegovog započinjanja.

– Faktički – taj protest sam ja pokrenuo, taj protest sam ja vodio i bio sam predsednik Inicijativnog odbora protesta svih 119 dana. Čeda (Čedomir Jovanović) je bio najpoznatiji iz jednog vrlo prostog razloga – ja sam bio član stranke, moj otac je bio potpredsednik DS-a. Onda smo svi odlučili da ko god da je negde u nekoj organizaciji, da ne budemo u javnosti, da vodimo proteste. Posle 12 dana pojavio se Čeda. Mi smo se dogovorili, nema veze, on je sa Fakulteta dramskih umetnosti, studira režiju, neka se oni time bave – objašnjava Gavrilović i dodaje da za 10 ,15 ljudi koji su svojski radili i vukli protest, danas malo ko zna.

Prema njegovim rečima, niko nije očekivao da će protesti trajati 119 dana, te da su se pitali da li je moguće izdržati i mesec dana.

– Ko će na kraju krajeva da ne ide na nastavu mesec dana. A ispalo je da sam ja pao godinu, da smo svi mi koji smo bili baš u vrhu pali godinu. Prosto, odvuče te na neku stranu i to je cena koju smo mi tada platili – navodi Gavrilović.

On dodaje da je bila reč o ozbiljnoj organizaciji, koja je čak imala i svoje zapisnike. Gavriloviću je zanimljivo kako neko može da pomisli da se protest od hiljadu ili dve hiljade studenata odjednom pojavi na ulici.

– Ukupno 119 dana ja nisam bio uopšte nigde situiran na nekoj stacionarnoj lokaciji. Nisam bio u svojoj kući, stanu. Stalno sam bio na fakultetima, spavao na klupama… Mi smo se krili, oni su nas jurili, upadali na Univerzitet, tukli nas, mi se tukli sa policijom… Tu je svašta bilo – ističe Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari